Filmrecensie: geen gouden randje voor ‘Hail Caesar!’

Filmrecensie: geen gouden randje voor ‘Hail Caesar!’

Het beloofde wat, de nieuwe film van de gebroeders Coen. Een sterrencast en een kijkje in de keuken van jaren vijftig-Hollywood. Dat moet een interessante film opleveren, toch?Mannen in bruine pakken met gevette kuiven en dikke monturen, personages die verdacht veel op oude Hollywood-iconen lijken; het is vintage wat de klok slaat. Nee, aan glitter & glamour ontbreekt het niet in Hail, Caesar! De regisseurs eren en parodiëren er in hun zeventiende titel flink op los.

De film schetst het beeld van een Hollywood waar de nodige schandalen gebeuren. Tijdens de opnames van de fictieve geschiedenisfilm Hail, Caesar! wordt klunzige acteur Baird Whitlock (George Clooney) ontvoerd. En de grofgebekte en ongehuwde actrice DeeAnna Moran (Scarlett Johansson) raakt zwanger. Dan komt fixer Eddie Mannix (Josh Brolin) om de hoek kijken. Hij moet zorgen dat er geen negatieve publiciteit ontstaat rondom de opnames. Noem hem een manusje-van-alles, de man die alles voor elkaar krijgt.

‘De sterrencast dient helaas enkel als lokkertje’

Feit en fictie

De Coen-brothers leggen in deze film geen accent op de plot, maar op de vreemde personages en de grappige dialogen. Net zoals in hun voorgaande films als The Big Lebowski en O Brother, Where Art Thou? ‘Show, don’t tell’, dat is de kracht van deze regisseurs. Hail, Caesar! verweeft feit en fictie op een speelse manier met elkaar. De film zit dan ook vol met verwijzingen: Moran is een anagram voor Norma, de voornaam van Marilyn Monroe. De dommige acteur Hobie Doyle (Alden Ehrenreich) vertoont veel gelijkenissen met James Dean. En Eddie Mannix heeft echt bestaan.

De cast van Hail, Caesar! liegt er niet om. Op de filmposter schitteren George Clooney, Ralph Fiennes, Channing Tatum, Scarlett Johansson en Jonah Hill. Helaas dienen de sterren als lokkertje. Iets wat niet ongebruikelijk is, maar toch. Enkele van deze acteurs komen nog geen twee minuten in beeld.

De film is vermakelijk, maar niet meer dan dat. Sommige personages zijn voorspelbaar. Als kijker krijg je het gevoel dat je ze al eerder hebt gezien. George Clooney vertoont veel gelijkenissen met zijn karakter in Coen-klassieker O Brother, Where Art Thou?. En het personage van Ralph Fiennes bijvoorbeeld, komt dat niet rechtstreeks van de filmset van Grand Budapest Hotel gelopen?

Hail, Caesar! kijkt prima weg. Maar hoort helaas niet tot beste films uit de ‘gouden jaren’ van de gebroeders Coen.

3/5

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.