Laten studenten hun eetgedrag beïnvloeden?

Wie vanmiddag in de Mensa ging eten kon niet om de student psychologie Dirk van Gerven heen. Met zijn boodschap: “Think about what you eat, and know the consequences” probeerde hij het eetgedrag van de lunchende studenten en medewerkers te beïnvloeden.

Voor een studieopdracht voerde Dirk met zijn medestudenten een experiment uit. “Door met een bord in de Mensa te gaan staan probeerden we het eetgedrag van de consument te beïnvloeden. Als zij iets van onze actie aantrokken, hebben ze een gezondere keus gemaakt. Twee weken geleden hebben we tussen half twaalf en half één het aantal ongezonde consumpties geturfd. Vanmiddag hebben we hetzelfde gedaan, alleen stond ik met een protestbord voor de kantine”, laat de psychologiestudent weten.

“We besloten ons onderzoek over zelfdiscipline te doen, want we merken aan ons zelf dat naarmate de dag vordert je minder geneigd bent om dezelfde discipline op te brengen als aan het begin van de dag. Op het gebied van eten beloon je jezelf aan het eind van de dag vaak met een ongezonde snack. Ik merk ook aan mijzelf dat ik ‘s ochtends met goede moed mijn bruine boterham zit te smeren en aan het eind van de dag toch een saucijzenbroodje in de oven gooi.”

“Veel studenten vroegen wat we aan het doen waren. Daarnaast was een docent erg verheugd, omdat de studenten volgens hem alleen maar dikker worden.” Maar niet alle reacties waren louter positief, aldus Dirk. “De vrouw van de Döner Company was niet zo blij met onze actie. Ze vond dat de informatie op ons bord niet klopte. Ach, die paar calorieën meer of minder. Het gaat om de boodschap en dat is dat een frikandel of kroket een ongezonde keus is. En mocht ze daadwerkelijk veel minder hebben verkocht vanmiddag, dan is ons experiment in ieder geval geslaagd.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.