Startersbeurs helpt meer dan helft jongeren blijvend aan werk

Startersbeurs helpt meer dan helft jongeren blijvend aan werk

Drie jaar na aanvang schrijft de Startersbeurs positieve cijfers. 57% van de deelnemende jongeren heeft ná de leerwerkplek ergens een arbeidscontract gekregen.

Niet iedereen vond werk bij het leerbedrijf. 23% kon daar wél aan de slag. Ook zijn deelnemers tevreden over aansluiting bij de studie en het niveau van de baan. De resultaten stemmen TiU-bedenker Ton Wilthagen positief. Wel merkt hij op dat het altijd beter kan en moet. Zijn belangrijkste zorg: “Dat er weinig jongeren met een mbo-opleiding deelnemen aan de Startersbeurs. Daarop zou meer focus moeten komen.”

Niet duidelijk is of deelnemers aan de Startersbeurs makkelijker een baan vinden dan niet-deelnemers. Gezocht wordt naar een controlegroep. Wilthagen haalt de landelijke Schoolverlaters-enquête aan. “We weten daaruit dat 90 procent van de hbo’ers en wo’ers na 18 maanden aan het werk is. In geval van de Startersbeurs heeft twee derde van de deelnemers na drie maanden een baan.” Dat wijst er volgens Wilthagen op dat de Startersbeurs-jongeren mogelijk ‘sneller’ gaan dan de gemiddelde schoolverlater uit die groep. “Motivatie (om deel te nemen aan een leer-/werkregeling als de Startersbeurs) speelt daarbij ook een rol.”

Startersbeurs
De Startersbeurs is een werkervaringsregeling van zes maanden voor werkzoekende jongeren. De beurs is bedacht door hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen en werd verspreid over 150 gemeenten.

Beeld: Ton Wilthagen

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.