Universiteitspersoneel sceptisch over komst extra docenten

Universiteitspersoneel sceptisch over komst extra docenten

Twee weken terug startte de SP de enquête ‘De Wetenschapper aan het Woord’, bedoeld voor alle medewerkers van Nederlandse universiteiten. De eerste tussenstand is bekend. Ruim driekwart van het universiteitspersoneel heeft er geen vertrouwen in dat het geld van het leenstelsel wordt besteed aan 4000 extra docenten in het hoger onderwijs.SP-onderwijsvoordvoerder Jasper van Dijk licht toe: “De afschaffing van de studiefinanciering ging gepaard met de belofte van minister Bussemaker dat er 4000 extra docenten bij zouden komen. Slechts 10 procent van de invullers heeft daar vertrouwen in, 77 procent vertrouwt het niet. Ik begrijp dat deelnemers sceptisch zijn.”

Volgens het SP-Kamerlid komt het geld van de basisbeurs terecht bij bestuurders. Die zijn geheel vrij om het (ook) aan andere zaken te besteden, zoals vastgoed of ICT. “Het maakt het schrappen van de studiefinanciering extra wrang: studenten zijn hun beurs kwijt, maar het is volstrekt ongewis wat er met de opbrengsten gebeurt.”

Uit de tussenstand van het onderzoek blijkt dat er veel zorgen leven bij universiteitsmedewerkers. Van Dijk: ‘We hebben dit onderzoek gelanceerd om de wetenschappers aan het woord te laten. Er is veel óver hen gesproken.. Het is de hoogste tijd dat zij zélf aangeven wat er speelt.”

Het onderzoek loopt nog enkele weken. Je kunt de enquête hier invullen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.