In welke industrie belanden onze alumni?

Na jarenlang zwoegen op de universiteit is het zover: het papiertje is binnen en je kunt je klaarmaken voor de arbeidsmarkt. Ruim 2500 studenten verlieten vorig jaar Tilburg University. Maar waar kom je als alumnus eigenlijk terecht?

Er liggen weer meer kansen op de arbeidsmarkt voor de pas-afgestudeerden. Steeds meer alumni komen namelijk aan een baan. Waar in 2014 nog 10,6 procent van de beroepsbevolking thuis zat, was dit een jaar later gedaald naar onder de zes procent.

Daarentegen duurt het wel iets langer om aangenomen te worden na je studie. Waar je in 2011 drie maanden thuis zat voordat je aan het werk kon, duurt dit nu drie en halve maand voor alumni van Tilburg University. De meest recente landelijke cijfers zijn van 2013. Daaruit blijkt dat een student van Tilburg University drie weken langer op zoek is naar een baan dan de gemiddelde student.

Loon
De studenten die net hun geluk beproeven op de arbeidsmarkt staat een bruto uurloon te wachten van rond de zestien euro. Dat is ongeveer hetzelfde als het landelijk gemiddelde (ca. 17 euro) van de afgelopen jaren, zo blijkt uit de tweejaarlijkse Nationale Alumni Enquête. De pas-afgestudeerden verdienen in 2015 vijftig cent per uur meer dan de studenten die drie jaar geleden een baan vonden. Het bruto uurloon bedroeg toen 15,94 euro. Dat steeg het afgelopen jaar naar 16,43 euro. De studenten verdienen daarmee iets minder dan het gemiddelde uurloon dat rond de zeventien euro ligt.

Branche
Het merendeel van de alumni beproeft zijn geluk in de financiële dienstverlening. Gevolgd door de industriële, handel- en transportsector. Zo’n negen procent gaat aan de slag bij de overheid en ongeveer 25 van de 500 respondenten gaf aan te gaan werken op een universiteit. De oud-studenten gaan het minst aan de slag bij ziekenhuizen, hbo-instellingen en de media(allen één procent). Iets minder dan de helft geeft aan dat ze in Noord-Brabant aan de slag gaat. Twaalf procent zoekt zijn heil in het buitenland.

Tevredenheid

42 procent van de alumni geeft aan een vaste aanstelling te hebben gekregen. Daarnaast geeft ongeveer de helft aan dat zij een tijdelijke, met uitzicht op een vaste, aanstelling kreeg. Slechts veertien procent zegt dat ze een tijdelijke aanstelling heeft, zonder uitzicht op een vast contract. Merendeel geeft aan tevreden te zijn met zijn baan. Vijftien procent geeft aan gematigd tevreden of ontevreden te zijn.

De Nationale Alumni Enquête (NAE) is een landelijke enquête onder alle recent afgestudeerde master-en doctoraalstudenten aan de Nederlandse universiteiten. De uitkomsten bieden inzicht in de aansluiting tussen de wo-masteropleiding en de arbeidsmarkt. 584 van de 2512 alumni van TiU vulden de NAE 2015 in.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.