Tilburg University Election Debate: een tamme kennismaking

Tilburg University Election Debate: een tamme kennismaking

Tijdens het Tilburg University Election Debate op maandagmiddag kregen verschillende kandidaten de mogelijkheid om kritisch met elkaar in gesprek te gaan. Verhitte discussies in Black Box? Nee, dat viel mee. Het bleef vooral bij een kennismaking met de kandidaten en een korte uitleg van de standpunten.

De rode stoeltjes van de Black Box waren goed gevuld met toeschouwers die wilden zien hoe de partijen het er vanaf brachten. Nieuwkomer Student Democrats, Fractie Front en Fractie SAM waren aanwezig. Ook het personeel was vertegenwoordigd, in de Fractie Onafhankelijken en TiU International. De zaal zat goed vol, maar medewerkers hadden duidelijk meer moeite met het vinden van de zaal. Hoeveel waren er dan in de zaal, vraagt u? Vijf. Het aantal medewerkers in het publiek dat niet op de kandidatenlijst stond? Twee.

“Dat een student een 6 haalt, wil niet per se zeggen dat hij zijn best niet heeft gedaan”

Zesjesstudent

Maar dat mocht de pret niet de drukken. Aan de hand van een aantal stellingen gingen verschillende kandidaten met elkaar in debat. Zesjesstudenten, horen die thuis op de universiteit? Yara Muller, nummer 1 op de kieslijst van SAM, vindt van wel: “We denken dat academische kennis heel belangrijk is en dat de student zijn uiterste best moet doen, maar we vinden dat hij zelf mag bepalen hoe hij zijn studie invult. Dat een student een 6 haalt, wil niet per se zeggen dat hij zijn best niet heeft gedaan. Dat weet je gewoon niet. En sommige studenten willen tijd steken in extra activiteiten. Daar leer je juist ook veel van.” Bo Backbier van Front is het daar mee eens: “Niet elke student weet wat hij wil doen als hij op de universiteit komt. Hij weet niet hoe zijn toekomst eruit ziet. Als je dan tegen hem zegt dat hij na het eerste half jaar moet vertrekken als hij niet volgens bepaalde standaarden moet studeren? Die periode is te kort om je passie te vinden.”

TiU Debat

Tamme bedoeling

Op veel punten zijn de partijen het deels met elkaar eens, waardoor het nergens flink botst. Maar over het experiment met beurspromovendi bleken Fractie Onafhankelijken en TiU International het niet met elkaar eens te zijn. Promovenda Anne de Vries van Onafhankelijken: “PhD-kandidaten verliezen dan sociale zekerheid en werknemersrechten, zoals bij ziekte, zwangerschap en arbeidsongeschiktheid. Als je dit experiment als partij toestaat, ontstaan er veel risico’s die eerst opgehelderd moeten worden.” Maar volgens Tobias Klein van TiU International is zijn partij bezig om hier een oplossing voor te zoeken: “We zien geen risico’s, we zien mogelijkheden. We zullen nooit iets doen tegen de wil in van promovendi. Daarom kijken we of we een oplossing kunnen vinden die de positie van PhD’ers kan verbeteren. We zijn met promovendi aan het praten hoe we deze problemen kunnen aanpakken.” Het zorgt nog voor wat extra rumoer als een promovendus in de zaal ontkent dat afspraken gemaakt zijn met TiU International.

‘Underdog’

Opvallende underdog tijdens het debat is Edmond Bitay, nummer 1 op de kandidatenlijst van Student Democrats. Tijdens een aantal stellingen ging hij er met gestrekt been in. Nadat hij klaar was met zijn pleidooi begon hij strekoefeningen te maken met zijn armen. Een gebaar waarmee hij ‘kom maar op’ wil zeggen, of een knipoog? Geen idee.

Op de vraag of de partijen tijdens de volgende verkiezingen weer een agressieve wervingscampagne gaan hanteren, reageert SAM dat hier afspraken over gemaakt zijn met Front in de vorm van een convenant. Bitay reageert als volgt: “Veel studenten vonden die verkiezingspraktijken frustrerend. Wat typisch is, is dat SAM en Front daar niet mee ophielden door de jaren heen. Dit roept de vraag op of ze werkelijk de interesse van de studenten vertegenwoordigen. Wij gaan je niet benaderen met iPads en flesjes water en we zullen niet het document tekenen dat SAM en Front hebben opgesteld, omdat we dit gewoon simpelweg niet gaan doen.” Toch gaf Bitay aan het convenant, waar afspraken instaan over bijvoorbeeld het terugdringen van het aantal iPad’s op de campus, niet te ondertekenen. De kandidaten van de partijen kunnen dan nog steeds op de campus stemmen werven. Student Democrats ziet graag dat de kiezer anoniem kan stemmen en niet lastig wordt gevallen.

Stelling 1 verkiezingsdebat Fractie Front SAM Student democrats victor vlam

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.