Betere positie gehandicapten dankzij instemming VN-verdrag

Betere positie gehandicapten dankzij instemming VN-verdrag

Goed nieuws voor gehandicapten: de Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met het VN-verdrag dat pleit voor een toegankelijker Nederland. Filosofie-student Amber Bindels is een van de grondleggers van Wij Staan Op!, een club jongvolwassenen met een beperking. Ze pleit hier al jaren voor. Gisteren was ze in de Eerste Kamer.

Je bent geïnterviewd door NOS. Kun je nog wel onherkenbaar over straat?
“Haha, gelukkig wel. Het is heel mooi om te horen dat we gelijke rechten krijgen.”

Er komen nu extra afspraken over een meer gelijkwaardige behandeling van gehandicapten. Wat is de belangrijkste?
“De belangrijkste afspraak is dat alles vanaf 2017 toegankelijk moet zijn. Of in ieder geval: dat het de norm gaat worden. Dat betekent dat je er vanuit mag gaan dat een gebouw toegankelijk is voor gehandicapten. Als dat niet is, dan moet er een goede reden voor zijn. En je moet met je hulphond overal naar binnen kunnen. Maar ook websites moeten toegankelijk zijn voor blinden.”

Wat gaat er nu veranderen?
“Het VN-verdrag versterkt de rechtspositie van gehandicapten. Gisteren was er een livestream van het debat in de Eerste Kamer. Die kon niet gevolgd worden door mensen die doof zijn, omdat er geen ondertiteling was geregeld. Vanaf 2017 kun je dat gaan eisen, in plaats van dat iemand tegen je zegt: “Wat jammer dat je het niet kunt volgen.”

Hoe is dat hier op de universiteit geregeld?
“Volgens mij worden collegezalen op Tilburg University platgegooid en aangepast, zodat ze toegankelijker zijn. Maar het is breder dan dat: ik moet zelf koffie kunnen halen en dat lukt soms niet. Ik kan ook niet mijn eigen universiteitskaart opladen, omdat het apparaat te hoog staat. Dan moet ik iemand mijn nummer en wachtwoord geven. Maar het is fijn dat de universiteit mijn rooster heeft aangepast, zodat ik colleges kan volgen. Tilburg University houdt niet rekening met alles, maar de universiteit doet zijn best.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.