Colleges en tentamens aan de kant voor congres over Brussel

Colleges en tentamens aan de kant voor congres over Brussel

Tilburg University wil stilstaan bij aanslagen zoals die in Brussel. Colleges en tentamens moeten 26 mei gedurende een halve dag worden verplaatst. Kan dat roostertechnisch wel?

Afgelopen vrijdag bleek tijdens de faculteitsraad van Tilburg Law School dat de universiteit stil wil staan bij de aanslagen in Brussel. Vice-decaan Marc Loth zei: “Dat is het plan van de rector. Om te laten zien dat we als universiteit iets kunnen bijdragen aan het maatschappelijk debat.” Het plan houdt een redelijk grote aanpak in: colleges en tentamens moeten donderdag 26 mei 2016 16.00 tot 20.00 worden geruimd.

Maar zover is het nog niet. Momenteel onderzoekt de universiteit of het roostertechnisch ook kán. Univers belde roostermakers op. TSH-roostermakers geven aan dat er een inventarisatie is gemaakt. Daaruit blijkt dat er op de voorgenomen dag universiteitsbreed ongeveer 60 onderwijsactiviteiten plaatsvinden. Dat zijn voornamelijk colleges en tentamens. “Dat is vrij fors,” zegt een TSH-roostermaker. Roostertechnisch gezien is het bovendien op vrij korte termijn. De timing is ook niet best, zegt de betreffende roostermaker: het is een week voor tentamens, wat voor studenten negatief kan uitvallen.

Marian Lelie – verantwoordelijk voor de roostering bij TiSEM en TSB – merkt op dat het nog niet zeker is of de beoogde dag vrij geroosterd kan worden. “Omroosteren is altijd een hoop werk. Maar het kan meevallen, het meeste onderwijs wordt vóór 16.00u gegeven.” Gevraagd of roostermakers hierop wel zitten te wachten, zegt ze: “Als wij worden opgedragen dat dagdeel vrij te roosteren, doen we dat.”

De universiteit spreekt over een congres dat breder getrokken zal worden dan Brussel. Later vanmiddag volgt meer informatie.

Update 14.15u
De rechtenfaculteit laat weten dat het voorgenomen congres geen probleem vormt. Hoofd afdeling onderwijs Carlien Geelkerken: “Wij hebben dan geen onderwijs staan. Alleen sessies van de oefenrechtbank, maar die roosteren we niet vrij. Daar zijn namelijk ook externen bij betrokken.”

Update 17.08u
De universiteit is druk met voorbereidingen, laat woordvoerder Tineke Bennema weten. Sprekers worden gezocht en het programma wordt vormgegeven. “Het congres komt er,” zegt Bennema. Onder de noemer Resilience after Terror. “We richten ons op aanslagen in brede zin, vanuit de vraag: hoe kunnen we dit als universiteit duiden? Onze slogan is immers Understanding Society.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.