Studenten- en jongerenorganisaties: draai leenstelsel terug

Studenten- en jongerenorganisaties: draai leenstelsel terug

Verschillende studenten- en jongerenorganisaties hebben hun krachten gebundeld en een gezamenlijke brandbrief geschreven aan minister Jet Bussemaker. Draai het leenstelsel terug en doe iets tegen de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs.

Het gaat om de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en FNV Jong. Dit naar aanleiding een monitor die vorige week verscheen. De Inspectie van het Onderwijs concludeerde dat een kind met een even hoog IQ als een kind uit een rijker nest minder kans heeft om in te stromen in het hoger onderwijs.

En dat moet niet kunnen, vinden de studenten- en jongerenorganisaties. Ze pleiten dan ook voor het afschaffen van het leenstelsel en zien graag dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Mocht de politiek daar geen behoefte aan hebben, dan zouden de organisaties graag willen zien dat de aanvullende beurs verhoogd wordt, een beurs voor studenten met ouders die een laag inkomen hebben. FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam zegt dat de leenstelsel belemmering vormt om te gaan studeren. “Om het onderwijs toegankelijk te houden moet er op korte termijn worden ingegrepen door voor kwetsbare groepen de aanvullende beurs te verhogen.”

De brief is hier te lezen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.