Bedankt, RIVM: “Geen snoepautomaten meer op scholen”

Bedankt, RIVM: “Geen snoepautomaten meer op scholen”

Yeah! Eindelijk naar de uni en op kamers, eindelijk zelf weten wat ik ga eten! Nou, helaas. Het RIVM komt weer even moederen; volgens het Rijksinstituut voor Verscholen Moeders zijn er namelijk te veel frisdrank- en snackautomaten op scholen. Keuzevrijheid, wat is dat?

Het RIVM heeft onderzoek gedaan op 450 scholen. 83 procent van die scholen had in 70 procent van de gebouwen nog een frisdrank- of snackautomaat staan. Zo’n 83 procent meer vrijheid ten opzichte van andere scholen dus. ‘Gezonde snacks’ zijn in die automaten niet of nauwelijks te bekennen. Hoofd Preventie & Voeding Matthijs van den Berg: “Je kunt als school nóg zo met gezonde voeding bezig zijn, als je niets aan de inhoud van de automaten doet, verlies je het effect.”

Zeg nou eens eerlijk hè, beste Matthijs, jij hebt zeker nog nooit iets lekkers uit een automaat gehaald? Heb je nooit de keuzespanning gehad tussen een Snickers en een nog slechtere Mars? Die geweldige verantwoordelijkheid hè!

Ouders moeten hun kinderen juist bijbrengen dat een snack af en toe mag; scholen bieden daar alleen de mogelijkheid toe. Pappa,mama  en oma moeten hun kroost juist bijbrengen wat gezonde voeding is, niet de school en het Rijksinstituut al helemaal niet.

Maar hé, beste Matthijs, bedankt dat je zo bezorgd over ons bent. Bedankt dat je je zo over ons bekommert. Bedankt dat je mijn dagelijkse-16:00-inkak-Mars weghaalt. Dus, beste Matthijs, alsjeblieft, hier nog een aantal foto’s van snacks in de automaten van een instituut dat wel eigen beslissingen tolereert.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.