Lage ranking Tilburg “zegt niets”

Ook in de nieuwe Leiden Ranking scoort Tilburg University op onderzoeksgebied het slechtste van alle Nederlandse universiteiten. Tilburg eindigt in deze lijst, waarin puur naar het aantal geciteerde wetenschappelijke publicaties is gekeken, op plaats 294. Maar geen nood. Volgens nota bene de samenstellers van de lijst zelf zeggen dit soort rankings eigenlijk weinig.

“Elke ordening geeft een lijstje waarmee mensen opportunistisch aan de haal gaan. We willen gereedschap bieden aan beleidsmakers, maar geen oordeel suggereren over wie de beste is”, benadrukt Ludo Waltman vandaag in De Volkskrant. Waltman is van het Centrum voor Wetenschap en Technologiestudies (CWTS) dat jaarlijks de ranking vaststelt.

Daarbij is dit jaar voor een andere methode gekozen. De ranking is nu gebaseerd op volgorde van het aantal publicaties van een instelling in de periode 2011-2014. Daaruit valt volgens Waltman kwalitatief eigenlijk geen enkele conclusie te trekken. Het CWTS heeft zelfs overwogen om de term ‘ranking’ niet eens meer te gebruiken.

Eveneens nieuw aan deze jongste lijst is dat er nu ook honderd kleinere universiteiten zijn meegenomen in de rankings. Daardoor staat dit jaar de Rockefeller University in New York bovenaan de lijst. Aan deze ultrakleine (grofweg 200 studenten) universiteit waren de afgelopen eeuw 24 Nobelprijswinnaars verbonden. Ruim 28 procent van haar publicaties behoort tot de allerbest geciteerde artikelen in die periode van 2011 tot en met 2014.

De best ‘scorende’ Nederlandse universiteit op onderzoeksgebied is Utrecht, op plaats 55 met 14,6 procent. Tilburg scoorde 10,6 procent. De scores van de vaderlandse universiteiten liggen overigens niet ver uit elkaar en verschillen ook niet veel van die van vorige jaren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.