Gezonder door kerkbezoek

Zorgt naar de kerk gaan voor een gezonder leven? Wie weet. Uit onderzoek van Harvard blijkt dat vrouwen die regelmatig naar de kerk gaan gezonder zijn.

Hoe regelmatiger vrouwen naar de kerk gaan, des te minder zij sterven aan hart- en vaatziekten of kanker. Het verschil met een vrouw die nooit naar de kerk gaat, is 33 procent. Het aantal keer dat je naar de kerk gaat is ook van invloed.

Volgens de onderzoekers komt dat niet per se door de kerk zelf. “Ze hebben een groter sociaal netwerk, roken minder, hebben minder last van depressies en een optimistischer en hoopvoller kijk op het leven”, zegt een van de onderzoekers in CVandaag. Een expert voegt daar aan toe dat er geen direct bewijs is in het onderzoek voor een oorzakelijk verband tussen kerkgang en gezondheid. Jos Pieper, bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid aan TiU: “Kerkbezoekers zijn trouw, sterk geïntegreerd en hangen vaak een bepaalde levensstijl aan die gezonder is dan andere. Ze drinken bijvoorbeeld minder alcohol.”

De onderzoekers keken naar data van de afgelopen twintig jaar, verzameld door 75.000 verpleegsters van middelbare leeftijd. Van hen bezochten ongeveer 14.000 de kerk meer dan een keer per week, 30.400 eens per week, 12.000 minder vaak en 18.000 nooit. De onderzoekers zelf zetten wel een kanttekening bij het onderzoek: hun bevindingen moeten niet tot kerkbezoek als doktersrecept leiden. Wel zijn ze van mening dat religie en spiritualiteit een ‘ondergewaardeerd middel’ zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.