Eenzaamheid is een algoritme

Arme Chinese studenten. Het Chinese ministerie van Onderwijs is het dataproject ‘Constructie Internetcultuur’ gestart, bericht de Volkskrant.

Voortaan worden niet enkel de studieresultaten van studenten geregistreerd, maar ook hun complete dagelijkse leven. De tijdstippen waarop ze de universiteitsbibliotheek bezoeken, wat ze eten in de kantine, de hyperlinks waarop ze klikken, hoe laat ze de slaapzaal betreden, de liedjes die ze online luisteren, de meningen die ze verkondigen op sociale media. Met dank aan alle pasjes die studenten overal op de campus dienen te gebruiken.

Alles, werkelijk alles gaat de computer in. Voor het welzijn van de studenten, benadrukt het ministerie, want via al deze big data zijn op de campus van de University of Electronic Science and Technology of China de achthonderd eenzaamste studenten al gelokaliseerd. Zij worden nu in de gaten gehouden door universiteitspsychologen.

Eenzaamheid is tegenwoordig een algoritme. Je zal maar gewoon, naar volle eigen tevredenheid, een einzelgänger zijn. Kan niet meer, mag niet meer. Je wijkt af van de grootste gemene deler wanneer je graag alleen bent.

En protesteren heeft geen zin, want dankzij hun big data zien data-analisten al dat een student in diepe eenzaamheid dreigt te vervallen, nog voordat hij het zelf in de gaten heeft. Tenminste, dat claimen ze. Alsof de film Minority Report (met Tom Cruise) al een klein beetje realiteit is geworden.

De mens weegt en wikt, maar de database beschikt.

Ga maar na: Google is niet geïnteresseerd in de reden waarom website A vaker wordt bezocht dan website B. Het feit alleen is al voldoende om website A hoger in de zoekresultaten weer te geven dan website B. Data-analisten denken net zo. Zij zijn niet geïnteresseerd in de vraag waarom een student minder vaak zijn studentenkamer verlaat of minder vaak de kantine bezoekt. Het is voldoende dat hij het gedrag vertoont van iemand die eenzaam is. Past een student in het eenzaamheids-algoritme, dan ís hij het ook.

Dát is het enge aan big data.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.