Rector wil binnen 1000 dagen BKO voor alle TiU-docenten

Rector wil binnen 1000 dagen BKO voor alle TiU-docenten

Over duizend dagen moeten alle docenten op Tilburg University beschikken over een basiskwalificatie onderwijs (BKO). Dat meldt rector magnificus Emile Aarts aan Univers. 

De BKO is een keurmerk opgesteld voor docenten. Het is een bewijs van de didactische bekwaamheid van docenten in het wetenschappelijk onderwijs.

De afspraak op Tilburg University werd al een half jaar geleden gemaakt. Van die duizend dagen mogen er dus zo’n 180 worden afgetrokken. Het was een gezamenlijk besluit, dat genomen is in het ‘POW’; het overleg met de vice-decanen onderzoek van alle faculteiten.

“De docenten die meedoen vinden het heel mooi”, geeft Aarts aan. “En het kan op meerdere manieren. Naast de klassieke weg waarop je je BKO kan halen, bieden we ook ruimte aan ervaren docenten om twee dagen in een hutje op de hei te gaan zitten. Daar ga je dan samen met collega’s aan de slag met een soort stoomcursus. We noemen dat een Intensive Portfolio Program. Die manier hebben we uit het bedrijfsleven overgenomen en wordt positief ontvangen.”

“We bieden ook ruimte aan ervaren docenten om twee dagen in een hutje op de hei te gaan zitten. Daar ga je dan samen met collega’s aan de slag met een soort stoomcursus”

In de prestatieafspraken (2012) gaf Tilburg University aan te streven naar een totaal van 30% van docenten met een BKO. Dat doel werd snel behaald. In 2014 had 35,8% van de docenten op Tilburg University een BKO. Coordinator van het BKO-traject is Esther de Ponti. Ze geeft aan dat Tilburg University de laatste jaren grote stappen heeft gezet wat betreft de BKO-certificering van docenten: “We zijn het streven ver voorbij. Vooral jonge onervaren docenten hebben de laatste jaren hun BKO-gehaald.”

Het richtpunt is om alle docenten aan een BKO te helpen, zowel oud als nieuw. De Ponti: “Ervaren docenten hebben veel minder tijd nodig om hun BKO te halen. Die hebben veel van de ervaring al opgedaan. Het Intensive Portfolio Program is specifiek voor deze groep ontwikkeld. Zo kunnen ze werken aan hun portfolio en ervaringen uitwisselen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.