50 jaar Theseus: bridgen met bier

Bridge. Is dat niet dat kaartspel voor oudere dametjes met veel geld en nog meer vrije tijd? Met in de middag tea & biscuits en in de avond glas na glas dure witte wijn?

Voor iemand die opgegroeid is met klaverjassen en hartenjagen is dit beeld niet zo heel vreemd.

Tijdens de op zaterdag door de stichting Vrienden van Theseus en Tilburg University georganiseerde bridgewedstrijd in het kader van het 50-jarig jubileum zag ik al gauw dat dit beeld niet klopt. Van (piep)jong tot oud was aanwezig om in teams tegen elkaar te spelen. Onder hen ook oud-rector magnificus Philip Eijlander die volgens een van de spelers na zijn aftreden weer vaker aan de bridgetafel plaatsneemt.

Van de studenten waren er veel die middag afwezig. Zij speelden op dat moment in Arnhem een belangrijke wedstrijd.

Met een gemiddeld aantal MP’s van 14.428 behoort de Studentenbridgeclub Theseus  tot de subtop van Nederland en is qua leeftijd van de leden een van de jongste clubs van Nederland. Al heb ik geen idee waar MP’s voor staan.

 

Bridge speel je niet zomaar even. Ik hoorde termen als bieden, contracten, straffen. Op de tafels lagen zelfs rekenmachientjes! Hoe ingewikkeld of moeilijk is dat spelletje dan eigenlijk? Uit de speakers klonk de titelsong van de film Hitchhikers Guide to the Galaxy. Iets van een gids heb je inderdaad wel nodig om wegwijs te worden in de – volgens de spelers – verslavende wereld van bridge. Studentenbridgeclub Theseus geeft dan ook met enige regelmaat cursussen voor beginners.

Het motto van de vereniging is E pluribus unum. Dat zal vast Latijn zijn voor ‘veel bier’ dacht ik, maar tijdens de oprichting 50 jaar geleden heeft men hier toch wat langer over nagedacht. Het betekent ‘uit velen één’. Een mooi motto voor een vereniging. Behalve dan tijdens het bridgen, want dan is het toch every team for himself. Maar dan wel gezellig én met bier.

Door Jack Tummers

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.