Inaugurale rede John Gelissen: ‘Nauwelijks internationaal onderzoek naar toerisme’

Inaugurale rede John Gelissen: ‘Nauwelijks internationaal onderzoek naar toerisme’

Onderzoek naar vrije tijd en toerisme is niet internationaal genoeg. Die opvallende conclusie trekt bijzonder hoogleraar John Gelissen vanmiddag in zijn inaugurele rede.

“Het is heel raar, maar in de vrijetijdswetenschappen en het toerisme is bijna geen landenvergelijkend onderzoek. De sector is heel internationaal, maar het onderzoek is heel erg lokaal. Vaak gaat het ook om een heel specifieke groep onder heel specifieke omstandigheden. Over de situatie op een Spaans eiland bijvoorbeeld, of over hoe vrouwelijke Harley Davidsonrijders zich in Amerika staande weten te houden in een wereld van mannen.”

Op zich een interessant onderwerp, vindt Gelissen. “Maar in de wetenschap wil je ook kunnen generaliseren om echt vooruit te komen. Je wilt de algemene principes ontdekken. Dat is ook relevant voor de toeristische industrie.”

Volgens Gelissen is internationaal onderzoek belangrijk, omdat het begrip ‘vrije tijd’ in verschillende landen een verschillende betekenis kan hebben. “Daar weten we vrijwel niets van.”

Gelissen treedt aan als bijzonder hoogleraar Methoden en Technieken voor Leisure Studies. Hij is daarnaast universitair docent methodologie aan de sociale faculteit. Bijzonder is dat zijn leerstoel in Tilburg wordt gesponsord door een andere instelling voor hoger onderwijs: de NHTV, de hogeschool voor toerisme in Breda.

Verhuizing

Dat heeft alles te maken met de verhuizing van de bachelor- en masteropleiding Leisure Studies (vrijetijdswetenschappen) van Tilburg University naar de NHTV, twee jaar geleden. De NHTV werd daarmee de eerste hogeschool die academisch onderwijs ging verzorgen. Maar voor de aanstelling van hoogleraren is nog steeds de hulp van de universiteit nodig.

John Gelissen gaat één dag in de week in Breda aan de slag. Daar zal hij vooral waken over het wetenschappelijk karakter van de opleiding. Ook zal hij medewerkers van de hogeschool begeleiden bij hun wetenschappelijk onderzoek en het aanvragen van onderzoekssubsidies.

Gelissen houdt zijn rede vandaag om 16.15 uur in de aula van de universiteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.