Boete voor oud-student die ov-kaart ‘misbruikt’ niet omhoog

Boete voor oud-student die ov-kaart ‘misbruikt’ niet omhoog

Goed nieuws voor oud-studenten. Per ongeluk je studentenreisproduct op je ov-kaart laten staan, terwijl je recht daarop al verlopen was? De boete die daarop staat gaat niet omhoog.

Het idee om de boete van 97 euro naar maar liefst 150 euro per twee weken te verhogen werd geopperd door Minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Het doel was om de kwaadwillende student af te schrikken. Uit verder onderzoek van Bussemaker blijkt echter dat slechts 10 procent van de oud-studenten bewust misbruik maakt van hun verlopen studentenreisproduct. De rest van de studenten is gewoonweg niet goed op de hoogte, of weten niet precies wat ze moeten doen om het product stop te zetten. Dat is niet kwaadwillend bedoeld, maar ‘laks’, zoals Bussemaker het beschrijft.

Bussemaker schrijft vrijdag aan de Tweede kamer dat het zaak is eerst de communicatie over het stopzetten van het studentenreisproduct te verbeteren. Bussemaker vindt de prijs van 150 euro per twee weken te hoog. De boete van 97 euro is volgens haar wel redelijk. Zij vindt namelijk dat de studenten best hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en hun post goed lezen. Veel studenten hebben namelijk de post van DUO over het hoofd gezien. Een ander deel van de studenten heeft de post wel gelezen, maar weet niet hoe het studentreisproduct stopgezet moet worden.

Het idee om het studentenreisproduct automatisch stop te zetten nadat een studie afgesloten was, werd al eerder dit jaar geopperd door PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis. Bussemaker was het hier niet mee eens, omdat zij van mening is dat de boete makkelijk voorkomen kan worden.

Beeld: Wikimedia

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.