Wiebes: nevenfuncties belastinghoogleraren geen probleem

Wiebes: nevenfuncties belastinghoogleraren geen probleem

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vindt dat er weinig risico is op belangenverstrengeling  van belastinghoogleraren doordat zij nevenfuncties hebben bij  de ‘big four’. Het gaat daarbij om banden met de accountantskantoren PwC, KPMG, Deloitte en EY. Eerder beweerde Oxfam Novib dat de verwevenheid van hoogleraren met belasting- en advocatenkantoren leidt tot ‘belastingparadijs Nederland’. Wiebes beloofde wel dat hij de universiteiten beter zal controleren op het vermelden van de nevenfuncties. Hij wil echter geen landelijk register aanleggen van de bijbanen van hoogleraren.

Dat blijkt uit de beantwoording van Wiebes van Kamervragen van Jasper van Dijk en Arnold Merkies (SP) naar aanleiding van het Oxfam-rapport en berichtgeving in de Volkskrant. Volgens Wiebes zijn de nevenfuncties belangrijk: “Vanuit het oogpunt van kenniscirculatie is het wenselijk dat hoogleraren nevenfuncties hebben bij advocaten- of accountantskantoren. Dit zorgt ervoor dat onderwijs wordt gegeven door mensen met praktijkervaring en dat vragen uit de praktijk hun weg vinden naar de wetenschap.

Wiebes: “Hoogleraren (en ander universitair personeel) zijn daarbij gehouden aan de naleving van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. In die gedragscode staan zes principes centraal: (1) eerlijkheid en zorgvuldigheid, (2) betrouwbaarheid, (3) controleerbaarheid, (4) onpartijdigheid, (5) onafhankelijkheid en (6) verantwoordelijkheid. Bij ‘onpartijdigheid’ hoort transparantie over nevenfuncties en bij ‘onafhankelijkheid’ hoort transparantie over externe financiers.”

In Nederland zijn maar zes belastingprofessoren echt onafhankelijk. Vier hoogleraren van TiU zijn verbonden aan één van de vier accountantskantoren. Ook binnen TiU is er kritiek op de manieren waarop de grote kantoren constructies maken die belastingontduiking mogelijk maken.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.