De gemeente winkelt gezellig met je mee

Kijk, dat wist ik niet. In het centrum van Tilburg wordt het winkelend publiek gevolgd via het wifi- of bluetooth-signaal van de eigen smartphone.

Wifi-tracking heet dat. Van elke bezoeker van het centrum wordt stiekem, via onzichtbaar opgehangen scanners, het MAC-adres geregistreerd. Dat is het identificatienummer van je smartphone. Gemeente en bedrijven weten vervolgens exact waar je bent, welke route je volgt en hoe lang je in een winkel of op een terrasje bent gebleven.

CityTraffic heet het Amsterdamse bedrijf dat elke bezoeker van het Tilburgse centrum op deze manier volgt. En dat doen ze al jaren.

Verboden, volgens de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens, want “mensen komen in bestanden waaruit bijvoorbeeld valt af te leiden waar zij wanneer waren en wat hun winkelgedrag is.”

CityTraffic ziet dat anders: “We hebben geen toestemming nodig, want we tellen gewoon mensen,” aldus een woordvoerder.

Nu zie ik niet in hoe CityTraffic enkel kan leven van het tellen van passanten. Niet voor niets luidt de slogan van het bedrijf We know where people GO. Zo is het bedrijf naar eigen zeggen ook in staat om “het tellen van passanten en winkelbezoekers te combineren met online surfgedrag.” Maar dat niet alleen: “Met de smart wifi-techniek kan CityTraffic bewoners, winkelend publiek en werknemers van elkaar onderscheiden.”

Het winkelend publiek volgen mág, volgens Autoriteit Persoonsgegevens, maar dan moeten de gemeente en CityTraffic wel eerst om toestemming vragen. En het dient duidelijk vermeld te worden, bijvoorbeeld via bordjes in de stad.

Dat gebeurt niet. Integendeel. Op de site CentrumTilburg.com lees ik er niets over. Behalve dan dat er wel free wifi is in de Tilburgse binnenstad. Handig voor wifi-tracking dus, maar dat staat er niet bij.

En CityTraffic zelf? De pagina waarop het bedrijf trots meldt, dat zij ook in de Heuvelstraat in Tilburg meten, is offline gehaald, maar via Google cache gelukkig nog te vinden.

Wat nu?

Inderdaad: je kunt je mobieltje natuurlijk helemaal uitzetten wanneer je gaat winkelen. Of gewoon lekker thuis blijven en online shoppen, bijvoorbeeld via Bol.com of Coolblue, want daar volgt he-le-maal niemand je.

Oh nee, wacht…

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.