Studenten U-raad willen meer BEST-geld voor onderwijs

De studentenfracties in de U-raad zijn kritisch over de besteding van het geld dat is vrijgekomen tijdens de reorganisatie BEST. Het College van Bestuur wil minstens 65 procent besteden aan onderwijs, en maximaal 35 procent aan ‘onderwijsgerelateerd onderzoek’. Vanaf september komt het eerste miljoen beschikbaar.

De studentenfracties SAM en Front vinden dat de verhouding 80/20 zou moeten zijn in het voordeel van onderwijs, zo bleek vandaag bij de vergadering van de commissie Dagelijks Bestuur (DB) van de Universiteitsraad. Zij lieten in het midden of ze volgende week tijdens de U-raadvergadering zullen instemmen met het voorstel. Het doel van BEST was immers ‘meer handen aan het bord’.

Maar onderwijs gaat niet zonder onderzoek, vindt rector Emile Aarts. “In heel Nederland en ook aan deze universiteit is dat een harde koppeling. Een universiteit is geen hogeschool, en bij alle docenten die we structureel aannemen vinden we eigen onderzoek erg belangrijk. Als daarvoor maar een dag in de week is, hangt dat onderzoek er maar een beetje bij. Verder dan 65 procent voor onderwijs willen we niet gaan.”

De medewerkersfracties zijn wel erg gelukkig met het voorstel van het bestuur. “Het gaat niet alleen om meer handen aan het bord, maar ook om goede handen aan het bord. Zeker bij het begeleiden van een masterthesis heb je mensen nodig die zelf ook onderzoek doen”, vindt Marinus Verhagen. De medewerkersfracties pleitten eerder ook voor meer vaste krachten in het onderwijs.

Ook een andere prangende kwestie blijft vooralsnog onbeslist. Hoe vertaal je valorisatie in het Engels? ‘Valorisation’ is fout Engels. Naast de unit education en de unit research krijgt de nieuwe dienst Academic Services daarom voorlopig een unit “valorisatie”: in het Nederlands, met aanhalingstekens. De fractie Internationals toonde zich hier content mee: alles beter dan dat rare ‘valorisation’.

Rector Aarts ziet dat ook op andere universiteiten ‘valorisation’ uit raakt, en alternatieven als ‘value creation’ of ‘impact generation’ in. Aarts wil even afwachten welke kant het in Europa op gaat, en dan aansluiten bij de meest gebruikte terminologie. Met dat open eindje krijgt het plan voor de inrichting van Academic Services een positief advies mee van de U-raad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.