U-raad overweegt blokkeren financieel plan

De universiteit koerst af op een botsing maandag in de U-raadsvergadering over het Taken en Middelen Plan (TMP). Daarin staat hoe het geld op de universiteit verdeeld wordt. De U-raad moet hiermee op hoofdlijnen instemmen, maar de fracties vinden dat de faculteiten teveel geld en macht krijgen. Dat bleek vandaag in de marge van de vergadering van de commissie Dagelijks Bestuur van de U-raad.

Het conflict gaat over de pot met geld die de universiteit heeft voor strategisch beleid. Die is nu 4 miljoen, waarvan 3 miljoen naar de faculteiten gaat, en 1 miljoen overblijft die het College van bestuur centraal kan besteden aan voor de universiteit belangrijke zaken.

Het bedrag voor strategisch beleid gaat omhoog naar 5 miljoen in 2018. Dat extra miljoen hebben de decanen van de faculteiten al geclaimd. Het CvB had het extra miljoen graag zelf willen besteden, maar heeft die slag verloren in de onderhandelingen met de decanen.

Volgens U-raadslid Marinus Verhagen van de fractie Abvakabo is het van groot belang dat het College meer financiële armslag heeft om belangrijke nieuwe projecten op te zetten, en niet hoeft te bedelen bij de faculteiten. Het centrale geld wordt bijvoorbeeld gestoken in meer kleinschalig en interactief onderwijs. “Wij willen een college dat in staat is beleid te voeren”, zegt Verhagen. “De faculteiten zijn te machtig.”

Hans Haans van de fractie Onafhankelijken valt hem bij. Volgens Haans steunen de studentenfracties de medewerkers. Dat kan betekenen dat het TMP voor de periode 2017 tot en met 2021 op hoofdlijnen wordt afgekeurd. Het College van Bestuur moet dan met de decanen onderhandelen, en met een beter plan terugkomen. In de tussentijd kan er geen geld naar nieuwe projecten.

De U-raad zou volgens Verhagen ook kunnen instemmen met het TMP onder de voorwaarde dat het extra miljoen op centraal niveau blijft. Een derde optie is dat het CvB het omstreden onderdeel voorlopig uit het TMP haalt. Dan zou de U-raad de rest van het plan kunnen goedkeuren. Wat Verhagen betreft moet het college in elk geval opnieuw het gevecht met de decanen aangaan, gesterkt door het ‘njet’ van de U-raad.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.