Negeren

Vroeger hadden wij Afrikaantjes in de tuin. Geen bootvluchtelingen, want die waren er toen nog niet, maar van die oranje en gele plantjes. Kunnen die plantjes tegenwoordig nog? En dan bedoel ik vooral wat betreft hun naam. Moeten ze niet hernoemd worden, zoals eerder met de negerzoen is gebeurd? Is het Afrikaantje qua plant nog wel politiek correct?

Ik moest hieraan denken toen ik vanochtend een mevrouw sprak die met haar kleinkinderen een dagje naar de Efteling ging. En die mij wees op alle dingen die in dit pretpark moeten veranderen onder druk van de publieke opinie, zoals deze is verwoord door enkele fatsoensrakkers.

“De actiegroep heeft waarschijnlijk geen boottochtje gemaakt door de Fata Morgana

Monsieur Cannibale kan bijvoorbeeld echt niet meer, omdat die attractie het koloniale verleden verbeeldt, en meer nog de negatieve kijk van de blanke mens op de niet-blanke mens. Ook het Carnaval Festival van Joop Geesink zal grondig onder handen genomen moeten worden, omdat dat onderdak biedt aan poppen die bepaalde bevolkingsgroepen vertegenwoordigen op een wijze die niet langer acceptabel wordt geacht. Dit alles is aan het licht gebracht door de actiegroep Stop Oppresive Stereotypes, die het bestuur van de Efteling laten weten dat bedoelde attracties uiterst kwetsend en racistisch zijn.

De actiegroep heeft waarschijnlijk geen boottochtje gemaakt door de Fata Morgana, waarin de Arabische wereld toch ook niet steeds even fraai wordt neergezet. Met vadsigheid en luiheid en geschooi om baksjisj. Moet die attractie ook niet worden aangepast aan de hedendaagse multiculturele samenleving? Dat bijvoorbeeld bij enkele poppen de volstrekt verouderde musketten worden vervangen door moderne kalasjnikovs? En zou er een pop komen met een bomgordel, of een verdacht rugzakje? Dit is waarschijnlijk niet zo’n geslaagd voorbeeld.

“Bij veel mensen brengt zulke kritiek juist een gemoedsgesteldheid teweeg die tegengesteld is aan datgene wat zo’n actiegroep wil bereiken”

Wat moeten we toch aan met al die verwijten van discriminatie en racisme die gericht zijn op attracties in een pretpark, op een figuur als Zwarte Piet, op de afbeeldingen van Afrikanen, Indianen en Chinezen in de stripboeken van Kuifje? Bij veel mensen brengt zulke kritiek juist een gemoedsgesteldheid teweeg die tegengesteld is aan datgene wat zo’n actiegroep wil bereiken. Kritiek die dus volledig averechts werkt.

Moeten we die kritiek derhalve maar negeren? Dat lijkt me niet mogelijk, want negeren is een woord dat volgens mij ook niet meer door de beugel kan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.