Pensioenstelsel moet sneller worden aangepast

Er zijn veel problemen met pensioenen. De rentes zijn laag en er is veel op gekort. We hebben een nieuw pensioenstelsel nodig, en snel een beetje. Dat zegt Theo Nijman, wetenschappelijk directeur van pensioeninstituut Netspar in De Telegraaf.

Bestaande pensioenproblemen zullen pas rond 2020 opgelost kunnen worden, denkt Nijman. Dan is er een nieuwe kabinetsperiode, waarin maatregelen genomen kunnen worden met nieuwe wetgeving.

Dat het waarschijnlijk nog jaren duurt vindt Nijman jammer. Ieder jaar van uitstel gaat namelijk ten koste van pensioenopbouw van jongeren en pensioenuitkeringen van ouderen. Maar Nijman merkt ook op dat de problematiek groot is. Je past een pensioenstelsel niet in een paar maanden tijd aan.

Gelukkig zijn er al veranderingen in gang gezet, zegt Nijman. Op 1 september treedt een nieuwe wet in werking. Die maakt het mogelijk om belegginsrisico’s te blijven nemen als het pensioen al wordt uitgekeerd. Pensioenspaarders kunnen dan kiezen voor een hoger pensioenbedrag, wegens dat hogere risico.

Uiteindelijk is dat reëler en verstandiger, vindt Nijman: “De kern van het probleem van ons huidige stelsel is dat we leven in een fictie. We doen alsof ons pensioen gegarandeerd is.” Daarom moeten pensioenfondsen geld wegzetten tegen extreem lage rente, wat zorgt voor een laag pensioen. Kanttekening hierbij is dat deze nieuwe regeling volgens Nijman maar gaat gelden voor zo’n vijf tot tien procent van de markt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.