TLS-studenten nemen arbeidsmarkt onder de loep

Een club studenten van Tilburg Law School gaat de komende tijd veel gesprekken voeren met werkende en niet-werkende mensen. Een van de vragen die de studenten stellen: hoe zouden Nederlanders hun arbeidscontracten, ontslag, ziekte, verlof, scholing en pensioen geregeld willen hebben? 

De aanleiding voor het onderzoek is dat de arbeidsmarkt ter discussie staat. Werknemers krijgen tegenwoordig nauwelijks een vast contract. Ze moeten het vaak met een tijdelijk contract doen. Vooral 50-plussers, jongeren en mensen met een beperking zijn hier de dupe van.

Studenten starten dit project onder leiding van hoogleraar Ton Wilthagen en onderzoeksassistent Janneke Janssen. “Dit zijn slepende discussies in de maatschappij”, vertelt Wilthagen. “In de geschiedenis is er wet op wet in het leven geroepen. De discussie wordt steeds troebeler. Vandaar dat wij fris naar de discussie willen kijken. Denk aan een computer: die gaat trager werken als er veel opstaat. We gaan die als het ware resetten door met mensen te praten.”

Zeventig interviewkandidaten

Via het onderzoek willen de studenten de arbeidsmarkt onder de loep nemen. Het project is op zoek naar zeventig interviewkandidaten. Denk aan studenten, werkzoekenden, zzp’ers, werkgevers, ervaren werknemers en mensen die ontslagen zijn. De resultaten moeten een aanleiding zijn voor een goede discussie op Tilburg University. Daarnaast kan de rapportage een voedingsbodem zijn voor een nieuwe arbeidswet voor het volgende kabinet. “Zodat er een evidence-based wet op tafel komt te liggen. Niet eentje die voortkomt uit compromissen, maar eentje die is gebaseerd op empirisch onderzoek.”

Behoefte om deel te nemen? Meld je hier aan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.