Studentenverenigingen groeien ondanks leenstelsel

De studentenverenigingen proberen zoveel mogelijk nieuwe leden te werven tijdens de Top-week. Maar hoe spelen ze dit klaar wanneer studenten moeten lenen en gedwongen zijn snel af te studeren?

Het leenstelsel maakt dat studeren kostbaar is. Veertien procent minder studenten kiest er daarom voor uit huis te gaan en zich vol in het studentenleven te storten in Tilburg. Dat leert onderzoek van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Toch ondervinden de Tilburgse studentenverenigingen in de praktijk nauwelijks last van deze veranderingen, zeggen ze.

Toegevoegde waarde

Jochem Huijps, vice-preses van St. Olof, spreekt zelfs van een kleine groei in het aantal nieuwe eerstejaars leden in de afgelopen jaren. Ze zien volgens hem juist de voordelen in van de geboden activiteiten om aan het cv te werken. “Studenten willen niet alleen maar horen dat het bier goedkoop is en dat er leuke feestjes zijn. Er komt steeds meer vraag naar activiteiten die echt van toegevoegde waarde zijn. Die zaken belichten we dan ook zeker tijdens de introductieweek.”

Het verhaal van Tjalle van der Sluis, functionaris externe zaken bij Plato, sluit aan bij dat van Huijps. “We hebben weinig last van dalende ledenaantallen wat betreft eerstejaars, maar merken wel dat we meer moeite moeten doen om nieuwe eerstejaarsstudenten aan te trekken.’ Ze worden kritischer  en willen weten wat ze van de studentenvereniging kunnen leren en bereiken, zegt Van der Sluis, en dat maakt ‘een intensiever wervingsproces’ noodzakelijk.

Maar dat doen de verenigingen al, zegt ook Mirjam Slob, secretaris van T.S.R. Vidar. “We hebben vorig jaar geëvalueerd en kwamen tot de conclusie dat er niet minder eerstejaarsstudenten lid zijn geworden van Vidar. Met het WK-roeien dat tijdens de topweek plaatsvindt, hopen we de aandacht te trekken.”

Thuiswonende studenten

Het is als thuiswonende student natuurlijk niet onmogelijk om bij een studentenvereniging te gaan. Het staat wel buiten kijf dat het een stuk meer moeite kost om op deze manier aanwezig te zijn bij alle activiteiten. Van der Sluis laat weten dat Plato ieder jaar wel studenten treft die het eerste jaar nog niet op kamers gaan. Ook heeft een deel van de studenten last van een grote studiedruk. “Plato probeert deze studenten gerust te stellen en te ondersteunen waar mogelijk. We richten ons zeker niet alleen op studenten die op kamers zitten.”

Ook Huijps legt uit dat het geen vereiste is om op kamers te zitten als je bij St. Olof wilt. “Het is natuurlijk wel een stuk eenvoudiger om op kamers te zitten, maar ook wij hebben thuiswonende studenten die dit eenvoudig kunnen combineren met de georganiseerde activiteiten.” Slob beaamt het verhaal van Huijps, hoewel er van eerstejaarsstudenten bij Vidar wel gevraagd wordt om doordeweeks te roeien. “Dan komt een kamer wel van pas”.

LKvV

De Landelijke Kamer van Verenigingen komt over twee weken met de cijfers. Het aantal aanmeldingen is nog niet echt doorgerekend dus ze willen deze groei niet bevestigen. Overigens is er vaak discussie over het aantal leden dat rooskleuriger wordt voorgesteld dan ze in werkelijkheid is.

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.