Waarschuwing (voor de Uitgids)

Op het Journaal was laatst een zorgwekkend bericht. Het blijkt dat onder hogeropgeleide 65-plussers het consumeren van alcoholhoudende dranken hoog is. Wijn, bier, borrels, het gaat er makkelijk in, soms zelfs al in de ochtend. Er zijn zelfs relatief veel probleemdrinkers onder deze pensionado’s. Wanneer is iemand een probleemdrinker? Een probleemdrinker is niet hetzelfde als iemand met een drankprobleem. Iemand met een drankprobleem heeft zin in sterke drank, maar heeft dat niet in huis, dus heeft hij een probleem. Een probleemdrinker daarentegen is iemand die te veel alcohol drinkt.

Maar wanneer drinkt iemand dan te veel alcohol? Er kwam een dokter aan het woord, een vrouw weliswaar maar toch een dokter, en die legde een duidelijke maatstaf aan. Een man is een probleemdrinker als hij elke dag drie glazen alcoholhoudende drank drinkt, een vrouw is dat als zij elke dag twee van zulke glazen drinkt. Ik neem aan dat het hier om minima gaat, anders zou een man bij een dagelijks gebruik van vier glazen en een vrouw bij drie glazen geen probleemdrinker meer zijn. Waarom een vrouw eerder in de problemen komt dan een man ligt voor de hand omdat dat in het algemeen zo is.

Waarom een vrouw eerder in de problemen komt dan een man ligt voor de hand omdat dat in het algemeen zo is.

Maar wat nu zo zorgwekkend is, is dat er ook dit jaar weer veel jonge mannen en vrouwen gaan studeren aan een universiteit en daarmee dus aan een hogere opleiding beginnen. Het duurt weliswaar nog een tijdje vóór ze die opleiding hebben afgemaakt, en het duurt nog véél langer eer ze met pensioen gaan, maar toch kan men niet tijdig genoeg waarschuwen. Zeker niet als men bedenkt dat veel eerstejaarsstudenten afkomstig zijn uit de beschermde wereld van een plattelandsgemeenschap zonder enige vorm van vermaak of vertier, de jaarlijkse boerenmarkt uitgezonderd. En wat treffen zij nu in de grote stad Tilburg aan? Talrijke drankhallen en danssalons, bevolkt door ouderejaarsstudenten, vrouwen met onduidelijke bedoelingen en andere schimmige personen. De kans is groot dat hier de toekomstige hogeropgeleide gepensioneerde probleemdrinker wordt geboren! Maar gelukkig is er redding mogelijk! De medewerkers van Univers hebben namelijk de ergste poelen van verderf keurig in kaart gebracht in de Uitgids, zodat de verstandige eerstejaarsstudent deze kan mijden. De niet zo verstandige eerstejaars kan deze Uitgids het beste verscheuren.

Noot van de redactie: De Uitgids ligt vanaf maandag in de rode bakken op de campus.

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.