Wetenschapper als rockster

Kun je wel serieus onderzoek doen in een omgeving vol pompende beats, alcohol en smerige dixies? De organisatie van Lowlands dacht van wel. In februari deden zij een call for proposals die niet onder deed voor een wetenschappelijke conferentie. Wetenschappers werden hierbij gelokt met de belofte op 55.000 bezoekers.

De Utrechtse hoogleraar Iris Sommers was een van de gelukkige wetenschappers die afgelopen weekend gebruik mocht maken van de enorme hoeveelheid proefpersonen. De hersenonderzoekster van het Utrechts Medisch Centrum deed op Lowlands onderzoek naar het ontstaan van hallucinaties als gevolg van slaapgebrek. Festival bezoekers die weinig geslapen hadden werden in haar onderzoek vergeleken met mensen met een hersenziekte. De uitleg van haar onderzoek wist meer dan 700 festivalbezoekers te trekken.

Muziekfestivals nemen de afgelopen jaren steeds meer acts in hun line-up op die niets met muziek te maken hebben. Kunstenaars, theatergezelschappen en cabaratiers zijn op festivals als Solar en Mundial niet meer weg te denken. Wetenschappers worden steeds vaker aan dit rijtje toegevoegd.

In Tilburg

Ook onze eigen Tilburgse wetenschappers hebben festivalbezoekers als proefpersonen ontdekt. Dit jaar heeft hoogleraar sociale psychologie Ilja van Beest op Festival Mundial onderzoek gedaan naar liegen. Tevens heeft van Beest vorig jaar op de Tilburgse Kermis onderzoek gedaan naar de relatie tussen achtbaanritten en astma-symptomen. Dit onderzoek leverde hem zelfs een Ig Nobelprijs op.

 

 

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.