Woningnood onder internationale studenten

Internationale studenten op Tilburg University hebben moeite met het vinden van onderdak. Ze roepen om hulp. Het Brabants Dagblad sprak met een paar studenten die plannen hebben om actie te ondernemen.

Op Facebook is er een groep aangemaakt genaamd ‘homeless students at Tilburg’, waar studenten hun frustraties kunnen verwoorden. De groep telt al meer dan 160 leden. Een blik op de pagina leert dat veel van de leden geen student zijn. Veel zijn of journalist of housing agents. Het Brabants Dagblad nam contact op met IESN en International Office van Tilburg University en kreeg het beeld dat tientallen studenten de dupe zijn. De Australische Andrea Zonnekus spreekt dit tegen, volgens haar zou het om 400 studenten gaan.

Studenten protesteren

De studenten willen actie ondernemen. Ze kregen de indruk dat het makkelijk is om een kamer te vinden in Tilburg, maar dat valt dus tegen. Op de site van Tilburg University staat dat International Office helpt met het vinden van onderdak.

Studente Laura Marta Zobova wil dat de universiteit een deel van het geld van de introductieweek terugstort. “Ik kon aan de helft van de activiteiten niet meedoen omdat ik de hele tijd op zoek was naar een onderkomen.” Anderen willen actie voeren door de hashtag #homelessstudentTilburg  te gaan gebruiken om aandacht te vragen voor hun probleem.

Politiek stelt vragen

Inmiddels heeft raadslid Sedi van Loon vragen gesteld aan het college van bestuur. “We zien graag dat onze internationale gasten goed ontvangen worden in Tilburg. Als van tevoren wordt aangegeven dat er voldoende geschikte woonruimte is in Tilburg, dan moet dat ook zo zijn”.

Maatregelen

Tineke Benema, woordvoerder van Tilburg University, vertelt dat het college van bestuur druk bezig is om dit probleem op te lossen. “Tilburg University heeft aangeven informatie te bieden en websites voor makelaars, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de student zelf.” Het zou om 70 studenten gaan waar het bestuur eind vorige week maatregelen voor is gaan nemen, om ze te accommoderen. Er zijn twee verdieping in het Bastion hotel in Tilburg beschikbaar gemaakt als noodopvang voor studenten zonder onderdak.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.