Studenten en staf pionieren bij JADS

De eerste lichting van Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is deze week begonnen aan de introductieperiode in en om Mariënburg in Den Bosch. Benadrukkend dat “alles nieuw is”, vroeg Willem-Jan van den Heuvel, opleidingsdirecteur van de master Data Science & Entrepreneurship, de studenten om hun feedback vooral te geven. “We hopen op interactie en dat we van elkaar leren.”

 

De 15 pre-master-, 16 master- en 7 PDEng-studenten zullen vooral elkaar leren kennen deze week. “We hebben niet voor niets elke dag anderhalf uur lunchpauze op het programma staan”, bedenkt Menno van Leeuwen, die een bachelor Kunstmatige Intelligentie deed aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft al kennisgemaakt met Lucas Otten en Victor Stastra, die beiden hun bachelor haalden aan de TU/e. Samen met alle anderen drinken ze koffie uit kopjes met schoteltjes in de sfeervol ingerichte JADS Room.

De acht vrouwen en dertig mannen hebben zeer verschillende achtergronden; ze hebben bijvoorbeeld Kunstmatige Intelligentie, Econometrie of Industrial Engineering als vooropleiding. Ze komen uit alle delen van Nederland, en ook uit alle windstreken van de wereld.

Zo komt Mazena Zachazevska uit Litouwen, waar ze Economic Analysis studeerde. Ze is deze week voor het eerst in Nederland. “Ik had niet echt veel keuze bij mijn zoektocht naar een studie data science. Het is heel nieuw. Ik heb in Polen geïnformeerd, maar taaltechnische en bureaucratische ergernissen maakten dat ik liever naar Den Bosch ga.” De pre-masterstudente huurt een kamer in Tilburg.

De studenten zullen vanmiddag een bezoek brengen aan de burgemeester in het stadhuis van Den Bosch. Daarna ontmoeten ze sprekers uit het bedrijfsleven. “We zijn pragmatisch en hebben nauw contact met de markt”, zegt opleidingsdirecteur Van den Heuvel in zijn welkomstwoord. Woensdag gaan ze een casestudy doen met datasets. “Het programma is vrij serieus”, meent masterstudent Van Leeuwen.

Maar ook de stad zal verkend worden. Er staan nog een boottocht en een beklimming van de trappen van de Sint Janskathedraal op het programma. En de opleidingsdirecteur hoopt dat ze bij het afsluitende diner op donderdag kunnen vertellen hoe een Bossche bol smaakt.

Door: Norbine Schalij, redacteur van Cursor, het onafhankelijke nieuwsmedium van de TUe

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.