De Universiteit van Zuid-Nederland moet andersom

Over de naam zal hij waarschijnlijk nog het minst hebben gedacht: the University of the Southern Netherlands, inspiratielozer kan het niet. Maar ook over het plan had collegevoorzitter Koen Becking wel wat beter kunnen nadenken.

Tilburg University, Avans Hogescholen, NHTV Hogeschool, Fontys Hogescholen, de Technische Universiteit Eindhoven, Zuyd Hogescholen en de Universiteit Maastricht moeten fuseren, zo betoogde Becking bij de opening van het academisch jaar. Een snelle rekensom leert dat het een moloch van meer dan honderdduizend studenten en iets minder dan twintig duizend medewerkers oplevert. Toch denkt Becking dat het kan zorgen voor een efficiëntere besteding van belastinggeld en beter onderzoek en onderwijs.

UvA en HvA

Toevallig komen deze week onderzoeksbureaus  Deloitte en Berenschot met een onderzoek naar dertien jaar samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam. Hoewel het rapport nog openbaar moet worden gemaakt is de conclusie al bekend: vrijwel geen enkele doelstelling is gehaald.

Die samenwerking begon ook ooit met een collegevoorzitter met een plan. In Amsterdam was dat hogeronderwijsvisionair en collegevoorzitter Jankarel Gevers. Ook hij zag dat hogeschool en universiteit veel van elkaar kunnen leren en veel meer samen zouden moeten doen. Gevers kreeg de tijd niet om zijn plannen uit te voeren; hij stierf tijdens zijn termijn als bestuurder. Zijn opvolgers zaten met een plan dat zeker niet verkeerd was, maar wel met een gemis die niet meer te repareren bleek: het plan kwam niet van onderop, maar het kwam van een bestuurder.

Top-down

Dat is exact dezelfde valkuil als waar Koen Becking nu intrapt. Niet alleen maakte hij een valse start door zijn collega’s van de universiteiten en hogescholen niet in te lichten, hij maakte de bij voorbaat dodelijke fout door het plan te presenteren alsof het afkomstig is uit zijn eigen koker. En dat terwijl een samenwerking als deze kan alleen maar werken als het afkomstig is van de onderzoekers, docenten en studenten.

Zij zijn het die het nut moeten zien. Natuurlijk, er zullen vast studenten of medewerkers zijn, die het plan zullen steunen, al is het maar omdat er altijd kwezels zijn die hun baas niet willen afvallen. En natuurlijk, een samenwerking tussen bepaalde afdelingen of bepaalde studies kan zeker voordelen opleveren, maar moeten daarvoor zeven op zich al grote instellingen fuseren? We hoeven maar een voorbeeld te nemen aan UvA en HvA, die zich voorbereiden op een splitsing van hun bestuur.

Het grote probleem is dus niet dat samenwerking tussen de instellingen onzalig idee is, het probleem is dat Becking het als zíjn plan presenteert. En daarmee heeft hij direct het doodvonnis getekend. Het enige wat hij afgelopen maandag bereikte is dat hij zijn kandidatuur voor een ministerspost nog eens extra onderstreepte. Wie weet kan hij daardoor in plaats van collegevoorzitter van zijn gedroomde universiteit, minister of the Southern Netherlands worden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.