De Ruiter over inval As-Sunnah moskee

De FIOD en de politie hebben een inval gedaan bij de salafistische As-Sunnah moskee in Tilburg. Het gaat om een fraudezaak, zegt het functioneel parket. Universitair docent Jan Jaap de Ruiter, werkzaam aan Tilburg University, becommentarieert.

De in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam en zijn zoons worden verdacht. De familie bekleedt diverse bestuursfuncties bij meer dan tien stichtingen. Naast het witwassen van geld, zou de familie ook banden hebben met radicale strijdgroepen in Syrië. “Ik ken de familie Salam als een hele slimme familie. Ze zullen nooit opzichtig met witwaspraktijken te werk gaan, dus het is zeer de vraag of dit juridisch rondkomt. Bewijs het maar,” aldus de Ruiter.

Volgens het Openbaar Ministerie is het strafrechtelijk onderzoek gestart omdat de organisatie, vermoedelijk via educatieve stichtingen en liefdadigheidsorganisaties, tonnen euro’s zou witwassen. Dat geld kwam uit Nederland, maar ook via moneytransfers en overboekingen vanuit het buitenland. Een van de verdachte stichtingen zou een groot geldbedrag hebben ontvangen uit een liefdadigheidsorganisatie uit het Midden-Oosten, die door de Amerikanen op de sanctielijst is geplaatst. De banden met radicale groepen zijn voor zover bekend nooit bewezen.

Politiek motief

De Ruiter denkt dat er een politiek motief achter het fraudeonderzoek zit. “Salafistische groepen liggen onder een vergrootglas. De PvdA wilde bij monde van Kamerlid Ahmed Marcouch het salafisme zelfs verbieden. De druk vanuit de samenleving op de politiek neemt toe, vandaar waarschijnlijk deze actie. De vijandigheid die al bestond tussen deze groep en de Nederlandse maatschappij wordt zo alleen maar meer gevoed.”

Salam werd vooral bekend toen hij in 2004 de hand van minister Rita Verdonk niet wilde schudden. Sindsdien is hij meerdere keren negatief in het nieuws verschenen. Zo vindt hij dat mannen hun vrouw mogen slaan als ze zich niet aan de echtelijke plichten houdt en dat vrouwen niet buitenshuis mogen werken. Inmiddels heeft Salam zich ontpopt als het gezicht van de salafistische islam in Nederland.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.