UvA en HvA willen weer uit elkaar

Het College van Bestuur (CvB) van de UvA en HvA wil per 1 januari 2017 gesplitst zijn. Dat laat het CvB weten in een reactie op het onderzoek van adviesbureau Berenschot waarin de samenwerking tussen universiteit en hogeschool is geëvalueerd. De conclusie van het rapport is niet mals: de samenwerking is mislukt omdat bestuurders er geen oog voor hadden.

‘De bestuurlijke samenwerking tussen UvA en HvA heeft niet de verwachte meerwaarde opgeleverd. De opgezette plannen werden maar deels gerealiseerd, onder meer omdat de maatschappelijke context veranderde en de verandering van wet- en regelgeving niet doorging. Door bestuurders en toezichthouders is onvoldoende koersvast gereageerd op dergelijke veranderde omstandigheden.’

Dit concludeert bureau Berenschot in het rapport dat donderdag naar buiten is gebracht. Er werden ook positieve voorbeelden van de samenwerking gevonden, ‘maar deze zouden mogelijk ook tot stand zijn gekomen zonder de bestuurlijke samenwerking.’

Volgens Berenschot is het voornamelijk misgegaan bij het aanstellen van een aparte rector voor de HvA in 2010. ‘De HvA-rector zette logischerwijs een eigen agenda op met als doel de HvA te versterken. De rector magnificus moest de samenwerkingsagenda loslaten.’ Berenschot noemt dit een belangrijk kantelpunt.

Lees hier de uitgebreide versie van dit artikel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.