Recensie: Lekkere nostalgietrip op herboren Incubate

Terug naar je wortels. Het Tilburgse kunstenfestival Incubate kreeg vorig jaar een flinke knauw te verwerken. Geldnood, tegenvallende kaartverkoop en wisselingen in de directie. Het avontuurlijkste underground-feestje moest ineens haar opgeschroefde ambities flink bijstellen.

Dit jaar is Incubate in drie festivaledities opgeknipt: eentje in het voorjaar, de grote herfsteditie en een decemberweekend. Het blijkt een gouden greep. Over het hele jaar kan er flexibeler en actueler geprogrammeerd worden, en het anders zo overvolle festival is in deze kleinere porties beter behapbaar. Tijdens de vierdaagse van 8 tot en met 11 september voelt de sfeer als vanouds aan. Geen propvolle zalen, maar gezellig druk. Een schaal die bij Incubate past. Inmiddels timmert het festival al twaalf-en-half jaar aan de weg. De Incubate-organisatie heeft een aantal bijzondere activiteiten gebundeld in een glossy jubileumboekje dat gratis wordt verspreid op het festival. Incubate wil zich in de toekomst nog meer profileren als een algemeen kunstenfestival. Vooralsnog zijn het de muziekactiviteiten die het Tilburgse festival op de kaart zetten.

Incubate zoekt daarbij handig naar nieuwe manieren om concerten te verpakken. De Groningse kunstenaar Bert Scholten treedt op in zijn eigen expositie in NS16. Op aanvraag zingt hij een popliedje, waarbij de argeloze bezoeker kan kiezen uit satirische nummers als ‘De paardenmishandelaar’ en ‘Exhibitionistische sporter’. Even verderop in de voortuin van het Duvelhok is de sculptuur ‘Iconostase 180’ van de Hongaarse kunstenaar Yona Friedman (93) omgetoverd tot concertlocatie. Een groots opgezette constructie van lampen en bedradingen die nog tot eind oktober staat uitgestald.  De perfecte plek voor elektronisch experiment en vernieuwende dance. De musici nemen plaats in de installatie en via koptelefoons kan het publiek als silent discogangers luisteren naar hun verrichtingen. Tilburger Steffan de Turck alias Staplerfahrer trapt af met een set vol rituele percussie en roesopwekkende tapeloops. Incubate dwingt je tot intense luisterervaringen. Muziek die je met de ogen dicht kunt ervaren, als een cinema voor de oren. In het altijd sfeervolle Paradox slingert oud-Tilburger Sietse van Erve alias Orphax traag verglijdende, dromerige klankweefsels de zaal in. Drones en nog eens drones, en Orphax weet zijn statische klanken steeds subtieler te smeden.

"kunst"

Iconostase 180

Geen festival kan zonder pakkende headliners die in de 013 onderdak vinden. Op de donderdagavond slaagt Thurston Moore met vlag en wimpel. De ex-frontman van noiserocklegendes Sonic Youth behoort tot de meest karakteristieke gitaristen die er op deze aardbol rondlopen. Heldere gitaarstemmingen en lang uitgesponnen jams zuigen alle aandacht op. Met zijn nieuwe band zorgt Moore voor het eerste hoogtepunt. Tegenvallend is het treffen tussen de Britse laptoptovenaar Shackleton en drie slagwerkers onder de noemer ‘Powerplant’. Alle subtiele elektronische invallen van Shackleton delven meteen het onderspit bij al het mateloze drumgeweld.

Gelukkig is Incubate nooit vies geweest voor een lekkere nostalgietrip. Zaterdagavond waan je je weer in de jaren tachtig, met onder meer de opzwepende postwave van het Engelse Eagulls. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de eenmalige reünie van de Tilburgse technopioniers Psychick Warriors ov Gaia. Vijfentwintig jaar geleden gingen dansstijlen als ambient, trance en techno al in de blender bij de Warriors. Relaxte muziek waarop je kunt dansen maar ook langzaam in je eentje kunt wegdromen. De musici zelf zijn ‘in absentie’, zo staat te lezen op de projectieschermen. Maar wie goed rondkijkt ontwaart de leden op het balkon, anoniem meedeinend op de verslavende trancemuziek. Ondertussen klinkt er uit de 013-foyer een ander geluid op. Een groepje studentes brult onbevreesd mee met ‘Wrecking Ball’ van Miley Cyrus. Een karaoke-cabine blijkt het hele festival een trekpleister van jewelste. Nostalgie is van alle tijden, ook op Incubate. Op 10 en 11 december staat de volgende Incubate op de agenda.

Gerecenseerd door Mark van der Voort, popjournalist

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.