Sully slaat door in meervoudig perspectivisme

Tweehonderd en acht seconden. Zo lang duurde het voor piloot Chesley Sullenberger om op te stijgen én een noodlanding te maken in de Hudsonrivier. Regisseur Clint Eastwood en acteur Tom Hanks maaken Sully, de verfilming van dit waargebeurde verhaal over een Amerikaanse heldendaad.

Piloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger (Tom Hanks) is net uit New York opgestegen wanneer een zwerm ganzen tegen zijn vliegtuig klapt. Beide motoren vallen uit. Zijn luchtverkeersleider adviseert hem om snel naar het dichtstbijzijnde luchthaven te gaan. ‘We’re not gonna make it’, roept hij. De enige optie die Sullenberger nog heeft, is een noodlanding maken op de Hudsonrivier in New York. Alle 155 passagiers overleven de landing en Sully wordt aanvankelijk onthaald als een held. De heldenstatus blijkt echter niet van lange duur. De autoriteiten trekken al snel zijn handelen in twijfel en sturen aan op een onderzoek dat zijn persoonlijke falen moet aantonen.

Clint Eastwood vertelt het verhaal door te beginnen met de nasleep van de noodlanding, die zelf alleen getoond wordt in flarden en flashbacks vanuit verschillende perspectieven. Dat werkt: het cruciale moment krijgt daarmee de allesbepalende betekenis die Sully eraan hecht: één vlucht, waar alles samenkwam, en waar alles vanaf hing. Hanks blijkt een ware meester als het erop aankomt om de bijpassende emotie te vertolken van een bescheiden man en een capabele vlieger, maar ook een radeloze, die in gedachten koortsachtig terugkeert naar die cruciale beslissing die hij maakte.

Het persoonlijke drama uitgebeeld door Hanks is zonder meer boeiend, maar Eastwood en scriptschrijver Todd Komarnicki slaan de plank mis in hun poging de gebeurtenis centraal stellen in een film die werkelijk alles wil zijn: een waargebeurde ‘disaster film’, een juridisch drama over schuld en onschuld én een psychologisch verhaal over interne kwellingen en grote onzekerheid. Het zijn teveel leidmotieven, die geen van allen de uitwerking kregen die ze verdienen, en dus ook nooit echt overtuigen.

Bekijk de trailer hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.