Collegetips van Koelman

Yra van Dijk, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden, duldt geen laptops en mobiele telefoons meer tijdens haar colleges. Ze is het beu nog langer tegen een muur van laptopschermen aan te kijken. Op Tilburg University rommelt het ook al.

“Wat is er mis met pen en papier?” vraagt Van Dijk zich af. Helemaal niets natuurlijk. Maar de vraag dringt zich dan wel op of Van Dijk zelf al haar onderzoeksrapporten nog met een balpen schrijft.

Ze komt met een wel heel oud argument: “Omdat schrijven met pen en papier langzamer gaat, ben je genoodzaakt om keuzes te maken. Je moet al schrijvend structureren; zo leer je onderscheid te maken tussen hoofdzaken en bijzaken.”

Wat is dát nu? Je mag van studenten toch wel verwachten dat zij intelligent genoeg zijn om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken? Schrijven met pen en papier is gewoon trager. Punt.

Blijft als enig argument die muur van laptopschermen over.

In alle eerlijkheid: volgens mij ben je als student compleet gestoord als je een laptop meeneemt naar college. Een iPhone is voldoende. Je kunt er complete hoorcolleges mee opnemen. Het handigst is de app Pio die over een zogenaamde tapfunctie beschikt: op momenten dat de docent iets zinnigs zegt, tik je op het scherm, waarna dat onderdeel van de opname wordt gemarkeerd. Zo ben je dus niet meer gedwongen de gehele opname af te luisteren. Je weet exact waar de belangrijke stukken uit het college staan.

Sluiten we af met een tip voor alle hoogleraren. Als je je studenten écht aan de pen wilt hebben, kom dan niet met een verbod, maar geef hen voorafgaand aan elk hoorcollege een handout, met daarin puntsgewijs de inhoud van je les. Plus voldoende witruimte voor de student om aantekeningen te maken.

Echt hè, hoe moeilijk kan het zijn?

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.