Studeren wordt straks flexibeler

Minister van onderwijs Jet Bussemaker gaat experimenteren met studenten die per studiepunt betalen in plaats van per studiejaar. Dat schijft de minister in een voorstel over flexstuderen in het hoger onderwijs. Univers sprak met studentenfracties Sam en Front over het experiment.

In plaats van jaarlijks een vast bedrag te betalen, hoeven studenten alleen te betalen voor colleges die ze willen volgen. Volgens minister Bussemaker komt hierdoor keuzevrijheid en de ontplooiing van de student meer centraal te staan. “Door de regie meer bij studenten te leggen, krijgen zij de ruimte om hun studie in te richten op een manier die bij hen past”, schrijft de minister. Studenten krijgen hierdoor de mogelijkheid om hun studie te combineren met andere activiteiten als een stage of een bestuursjaar.

Tilburg University heeft zich ingeschreven om mee te doen aan het experiment. Volgend jaar zal bekend worden welke onderwijsinstellingen daadwerkelijk mee zullen doen. Fractie Front en Fractie Sam lobbyden beiden voor dit initiatief en reageerde eerder al positief.

Fractie Sam

“We zijn heel erg blij want Tilburg University erkent geen fulltime bestuursjaren”, vertelt penningmeester Marnick Boelen. Fractie Sam had al eerder gevraagd voor een onderzoek naar een ‘studenten waiver’ zodat er korting komt op een bestuursjaar. “De student waiver is een middenweg tussen de huidige situatie en flexibel studeren”, vertelt Boelen. “Het geeft studenten die binnen een bestuur actief zijn korting op het collegegeld. De korting is gekoppeld aan het aantal bestuursbeurzen. Juist in deze tijd is het belangrijk om extra curriculaire activiteiten te motiveren omdat het duurder is geworden om langer te blijven studeren. Dit wordt een motivatie voor studenten om weer dingen naast hun studie te doen.”

Fractie Front

“Waar Tilburg University uniek in is, is dat Tilburg University een plan heeft ingediend voor specifiek studentbestuurders, mantelzorgers en mensen met hun eigen bedrijf,” vertelt dagelijks bestuurslid Elbrich Meijering. “Wij vinden het een heel mooi voorstel aangezien het goed aansluit bij onze pijler van de actieve student. Het is ook onze mening dat het van toegevoegde waarde is aan je CV als een student een bestuursjaar doet. Dat mantelzorgers ook worden meegenomen vinden wij prachtig omdat juist die mensen het zwaar hebben.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.