Nomosphone: een maatschappelijk juridische spreekbuis

Tilburg Global Law Program is een podcastserie begonnen waarin actuele, globale juridische kwesties behandeld worden. In Nomosphone gaan rechtstudenten het hebben over een groot aantal maatschappelijke issues zoals migratie, internationale criminaliteit en de verandering van het klimaat. Univers sprak met Philip Paiement, coördinator en bedenker van het project.

Afgelopen week was de eerste aflevering van Nomosphone met als thema: de gevolgen van de Syrische burgeroorlog en vluchtelingen die zich in een situatie van staatloosheid bevinden. De thema’s worden gekozen en uitgewerkt door de studenten, die tijdens het proces begeleid worden door Philip Paiement. Er komt om de 5 weken een nieuwe aflevering.

Paiement is assistent professor aan Tilburg Law School. Hij luistert al jaren naar Amerikaanse podcasts over juridisch nieuws, maar die noemt hij te ‘America centric’. Hier in Nederland bestond er niets vergelijkbaars en dus hij zag een gat in de markt. “Ik vind podcast een goed medium om juridisch nieuws, dat bredere impact heeft op de maatschappij, te delen met een breder publiek dan alleen wetenschappers.”

Paiement ziet het maken van een podcast als het schrijven van een essay. “Je moet op effectieve wijze je punt maken en het is belangrijk om in een kort tijdsbestek, goede argumentatie te kiezen.” Hij zag een manier om de creativiteit en kennis van Tilburgse studenten bekend te maken met de wereld. “We hebben nu al luisteraars uit Venezuela, Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Hong Kong. Het is een heel toegankelijke mediavorm.”

Het uiteindelijke doel is om meer aandacht te krijgen voor thema’s die normaal onderbelicht blijven. “De studenten hebben bijvoorbeeld het onderwerp staatsloosheid gekozen, omdat er slecht over gerapporteerd en onderzocht wordt. Door dit project creëren ze een mooie combinatie van hun juridische kennis met een thema dat impact heeft.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.