Toekomst Nexus nog steeds ongewis

Het prestigieuze Nexus Instituut moet in december de Tilburgse campus verlaten, maar heeft een krappe drie maanden voor vertrek nog geen nieuwe bestemming gevonden.

“Alle mogelijkheden liggen nog open”, zegt Eveline Riemen, de zakelijk directeur van het instituut opgericht door haar man Rob Riemen. In maart meldde Univers nog dat er gesprekken gaande waren met de universiteit van Eindhoven. Nexus wil niet zeggen of die gesprekken zijn stukgelopen. Eveline Riemen meldt wel dat ze eind oktober verschillende partijen een plan presenteert. Ook hoopt ze dan uitsluitsel te krijgen voor de vestigingsplaats van het instituut voor de korte termijn.

Reeds vanaf de oprichting in 1994 probeert Nexus vanuit Tilburg het ‘cultuurfilosofische debat’ te stimuleren en wist het veel internationale denkers en schrijvers van naam en faam naar Nederland te halen om te spreken. Het instituut voelt zich nu echter gedwongen de campus te verlaten. De Tilburgse universiteit, naast gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant een van de belangrijkste financiers, besloot te bezuinigen op het instituut. Rob Riemen wilde niet meewerken aan ‘een sterfhuisconstructie’ en zei per 1 januari 2017 de huur op van de kamers in het C-gebouw. Naar verluidt werden daarop onderhandelingen geopend met Eindhoven, maar ook Amsterdam en zelfs Mexico.

De Nexus-conferentie, dit jaar met onder meer Mabel van Oranje, Elif Shafak en Simon Schama, wordt gewoon volgens plan gehouden op 12 november aanstaande in Amsterdam. Dat Nexus veel organiseert in de hoofdstad was overigens een van de redenen waarom de Tilburgse decanen als Willem Drees aangaven het geld voor Nexus liever anders te besteden: niet voor de oudere cultuurliefhebbers in Amsterdam, maar voor studenten in Tilburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.