Wilthagen begrijpt niets van studentenstop technische universiteiten

Wilthagen begrijpt niets van studentenstop technische universiteiten

Ton Wilthagen, hoogleraar aan Tilburg University, zet grote vraagtekens bij de aangekondigde numerus fixus die technische universiteiten voor acht studies invoeren. “Ik vind het een enorm zwaktebod.”

Doordat de universiteiten het steeds sneller groeiende aantal studenten niet meer kan faciliteren, is er voor een studentenstop gekozen. Dat is opmerkelijk, aangezien overheid, bedrijfsleven en onderwijs afgelopen jaren de handen ineen sloegen om juist meer technische studenten aan te trekken. Minister Bussemaker stelt nu dat de kwaliteit van de opleiding voorop moet staan.

En daar is niet iedereen het mee eens. De Nederlandse industrie heeft geen goed woord over voor de numerus fixus. Vooral de instroombeperking die volgend studiejaar geldt voor werktuigbouwkunde krijgt veel kritiek. Nederlandse maakbedrijven zitten namelijk te springen om hoogopgeleide technici, blijkt uit een rondvraag van het Financieel Dagblad (FD) bij tien industriële bedrijven.

Campagne

Wilthagen snapt niets van de beslissing van Bussemaker. “We zijn zo lang bezig geweest met campagne voeren voor techniek. Al vanaf de basisschool wordt de interesse bij jongeren gewekt. Dat effect is nu meetbaar, er zit veel potentie in. Er ontstonden mooie kansen in de digitale en moderne wereld voor Nederland, maar nu trappen we weer op de rem.”

Bedrijven

De numerus fixus is nodig vanwege praktische redenen, zoals gebrek aan zaalruimte. Volgens Wilthagen kunnen bedrijven deze praktische zaken bieden. “Zij hebben de ruimtes, faciliteiten en juiste mensen. De industrie moet bereid zijn om zelf met oplossingen te komen, het heft in eigen hand nemen. Rondom de high tech campus zijn bijvoorbeeld voldoende bedrijven en mogelijkheden.”

De angst heerst dat veel mensen ontmoedigd worden om een technische opleiding te volgen. Terwijl dit van groot belang is voor de toekomstige welvaart van Nederland. Het is dus gewenst dat de industrie nu opstaat en universiteiten ondersteunt, meent Wilthagen. “We kunnen een van de wereldleiders op het gebied van high tech worden, dat mogen we niet laten schieten.”

Gemiste kans

De ‘kwaliteit boven kwantiteit’ van Bussemaker schopt Wilthagen tegen het zere been. Geen topsport zonder breedtesport, vindt de hoogleraar. “We verkeren in de moderne industriële renaissance. Als we een rol in de voorhoede willen, moeten we in de breedte voor veel mensen zorgen.”

Directeur Rien Slingerland van IJssel Technologies spreekt van een gemiste kans. “Er had meer geïnvesteerd moeten worden,” zegt hij tegen FD. Ook Aart Roos, ceo van beddenfabrikant Auping, uit kritiek op de studentenstop. “Zeer onverstandig. Wij hebben technisch hoger opgeleiden nodig. Dat wordt in de toekomst niet minder, eerder meer.” Brancheorganisatie FME beweert dat de industrie zit te springen om goedopgeleide technici. “Het is de doodsteek voor het innovatieklimaat in Nederland,” zegt voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.