Meer geld, maar bovenal meer toegankelijkheid nodig voor studenten met beperking

Meer geld, maar bovenal meer toegankelijkheid nodig voor studenten met beperking

Extra studietoelage voor studenten met een beperking, daarvoor voerde de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) samen met CNV Jongeren en PerspectieF actie op maandag 31 oktober. Dit tot groot genoegen van filosofie-studente Amber Bindels. Als studente met een beperking weet zij maar al te goed dat er veel geregeld moet worden wanneer je met een beperking wil gaan studeren.

Amber BindelsVoor Amber begonnen de problemen al bij het zoeken van een kamer. “Als student met een beperking kun je natuurlijk sowieso maar in weinig kamers terecht. Ik wilde graag tussen de studenten wonen, maar moest bij het zoeken van een kamer zelf het wiel uitvinden. Ik heb maar gewoon een brief geschreven naar een woningcorporatie met de boodschap dat ik nergens anders terecht kon.” Een kamer kreeg Amber gelukkig wel, maar niet zonder moeite. “Voor dat soort instellingen is het vaak ook de eerste keer dat ze zoiets meemaken. Je bent als student met een beperking toch deel van een minderheid. Het is voor iedereen vaak zoeken wie waarvoor verantwoordelijk is.” Zo was het onduidelijk wie financieel verantwoordelijk was voor de aanpassingen aan de kamer van Amber en blijft het af en toe zoeken naar hulp. “Wanneer de lift het bijvoorbeeld niet doet, moet ik toch weer de hele dag bellen en uitleggen dat het voor mij belangrijk is dat het vandaag opgelost wordt en niet over drie dagen.”

“Het Simon-gebouw is net vernieuwd en toch zijn er gedeeltes die niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat vind ik slecht geregeld.”

Tilburg University

Ook op de universiteit zelf verloopt alles niet vlekkeloos. De universiteit is zeker aardig en behulpzaam, maar er komt veel bij kijken. “Als er voor mij een bepaalde aanpassing nodig is, kost het wel veel tijd en moeite om dat klaar te spelen. Praten met mijn decaan, doktersbriefjes, etcetera. Uiteindelijk lukt het wel, maar ik moet constant uitleggen wat mijn situatie is en aantonen dat ik bepaalde dingen nodig heb. Ik heb er echt een dagtaak aan om kleine dingen voor elkaar te krijgen.” Amber hoopt dat toegankelijkheid van het onderwijs meer de norm wordt. “Dan is zo’n gebouw als het Simon-gebouw net helemaal vernieuwd en dan zijn er nog steeds gedeeltes die niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dat vind ik toch wel slecht geregeld.”

“Toegankelijkheid voor studenten met een beperking moet de norm worden, niet een uitzondering”

Leenstelsel

Door de LSVB wordt het leenstelsel als een extra tegenslag aangekaart voor de studenten met een beperking. “Er zijn zeker extra kosten voor studenten met een beperking. Naast dingen als eigen risico en speciaal studiemateriaal kost het hen vaak gewoon meer tijd om af te studeren. Daardoor treft het leenstelsel ons natuurlijk extra hard. Afschaffing daarvan zou voor iedereen mooi meegenomen zijn.” Maar volgens Amber is alleen extra geld niet voldoende. “Samen met negen anderen met een beperking heb ik een jaar geleden Wij Staan Op! opgericht. Samen hebben wij een manifest opgesteld, naar aanleiding van het VN-verdrag voor mensen met een beperking, waarin ook inclusie in het onderwijs een punt is. Op dit moment ben je als student met beperking toch een uitzondering. Maatschappelijke inclusie begint bij het regulier onderwijs, wat betekent dat toegankelijkheid voor studenten met een beperking de norm moet worden, niet een uitzondering.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.