Front bespreekt vingerafdrukscan UB

Studenten lieten zich informeren over toegangspoortjes en bijbehorende vingerafdrukken tijdens het Front Forum van afgelopen maandag. Het plan stuitte op weinig weerstand onder de studenten en fractie en lijkt op instemming te kunnen rekenen in de Universiteitsraad.

Voor wie het gemist heeft, Library and IT-services (LIS) wil toegangspoortjes in de UB plaatsen, die studenten toegang verlenen door middel van een vingerafdrukscan. Dit moet scholieren en hbo’ers weren uit de UB, zodat er voor ‘onze’ studenten weer ruimte ontstaat. Het idee van de vingerafdrukscan leidde tot veel weerstand, zowel bij studenten als werknemers. Eerder liet ook Fractie Front aan Univers weten voor de toegangspoortjes te zijn, maar tegen de vingerafdrukscan. Tijdens het Front Forum leek die reserve verdwenen.

Privacy

Gastspreker Colette Cuijpers, professor Law & Technology aan Tilburg University, hield een presentatie over de verhouding tussen privacy en technologie. Op basis van haar informatie vond een discussie plaats. De vingerafdrukscan werd niet als probleem gezien onder de aanwezige studenten, aangezien de persoonlijke gegevens goed beschermd zouden worden. Front wil dan ook dat de universiteit duidelijk maakt wat ze met de gegevens gaan doen. Een beetje privacy opofferen in ruil voor meer werkplekken in de UB werd door het publiek als ‘goede deal’ gezien.

Wel werden er vraagtekens gezet bij het nut van de toegangspoortjes. Alternatieven werden geopperd, zoals werkplekken in het centrum of de Spoorzone. Zo blijft de UB toegankelijk en smeer je de drukte mogelijk uit, is het idee. Deze mogelijkheid werd positief ontvangen, maar er werden wel vraagtekens gezet bij de haalbaarheid ervan. Na afwegen van de voors en tegens kwam Frank van Leeuwen, voorzitter van Front, samen met de aanwezigen tot de conclusie dat het plan met de toegangspoortjes en de vingerafdrukscan kan worden doorgezet. Ook de werkplekken in het centrum en de Spoorzone wordt als extra mogelijkheid voorgedragen aan het College van Bestuur. “De combinatie van beide plannen moet zorgen voor meer werkplekken,” laat hij weten.

Communicatie

Bo Backbier, voorzitter van MZV Front, keek terug op een geslaagde avond: “Cuijpers heeft ons uitstekend voorgelicht over de vingerafdrukscan. Het is jammer dat de universiteit de informatie rondom deze scan niet beter communiceert naar studenten toe. Dan zou er waarschijnlijk minder onzekerheid over de mogelijke gevolgen heersen. We hopen dat deze avond ervoor heeft gezorgd dat studenten een beter oordeel kunnen vormen.” De fractieleden van Front zullen de aangedragen standpunten meenemen voor de Universiteitsraad van maandag 14 november.

De resultaten van onze poll zijn niet eensgezind. Stemmen kan nog!

Je vingerafdruk scannen voor toegang tot de bieb?

[poll id=”111″]

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.