De woordpolitie

Sociale ongelijkheid, het is toch allemaal wat. Na de afschaffing van de termen ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ (want: te stigmatiserend), zouden nu ook de termen ‘hoger opgeleiden’ en ‘lager opgeleiden’ niet meer passend zijn, vinden Ottilia Kasbergen en Jasper Schöbel.

Ik verzin dit niet. Het zijn angstige tijden, waarin de woordpolitie steeds vaker op onze deuren bonkt.

“AUFMACHEN!”

Ditmaal staan de agenten O. Kasbergen en J. Schöbel op de stoep. Nooit van gehoord, maar diender Kasbergen is lid van de Nationale Denktank 2016 en zijn collega Schöbel doet iets bij de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs.

Het is een warrig opiniestuk. “De bakker is niet minder waard dan de professor,” betogen beiden, “een schoonmaker of ouderenverzorger is niet minder belangrijk voor onze maatschappij dan een bankdirecteur of politicus.”

Niet minder waard en net zo belangrijk? Volgens mij is er hoe dan ook één verschil tussen beide groepen: het salaris. Maar daar wordt met geen woord over gerept. Het gaat om het gevoel.

Ottilia en Jasper zien het volwassen leven het liefst als een kinderspel. Iedereen heeft gewonnen, iedereen heeft altijd prijs en iedereen krijgt precies evenveel aaien over de bol. Lees maar mee: “Hoe kan iemand zich nou volledig gewaardeerd voelen als diens niveau als ‘laag’ of ‘lager’ wordt ervaren? Wat doet dat met je zelfvertrouwen, als je van jongs af aan te horen krijgt dat jouw niveau lager is dan dat van anderen?”

Geen idee. Maar als ‘hoger opgeleid’ en ‘lager opgeleid’ stigmatiserend is, wat doen we dan met al die arme voetballers in de onderbond? Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen, samen met Ottilia en Jasper: Wat doet dat met je zelfvertrouwen, als je van jongs af aan te horen krijgt dat jouw niveau ónder dat van anderen ligt?

Het leven is zo ongelijk! Waarom staan Ottilia en Jasper wél op de opiniepagina van de Volkskrant en al die andere quasi-intellectuelen, op zoek naar aandacht, niet? Die doen toch ook hartstikke hun best een stukje in te sturen dat iedereen op sociale media schuimbekkend over elkaar heen laat rollen? Zijn zij soms minder waard?

Nee, natuurlijk niet! Iedereen is evenveel waard! Sterker nog, iederéén kan op de opiniepagina van de Volkskrant een stukje publiceren. Zolang je maar aan de belangrijkste voorwaarde voldoet: je leent je mening gewoon van De Speld.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.