Tilburgse ondernemer aan de slag met jouw was

Je bent student, wilt wassen, maar hebt geen wasmachine. Vervelend. Als het aan Peter jr. van Opstal ligt, zijn deze problemen vanaf nu verleden tijd.

Het leven van een student kan soms problematische vormen aannemen. Toch kan er voor jou binnenkort weer hoop aan de horizon gloren. De website www.schonewasbezorgd.nl zorgt er namelijk voor dat je vieze was opgehaald en schoon thuisgebracht wordt.

Het werkt eenvoudig: je meldt je aan op de website, selecteert van welke optie je gebruik wilt maken en betaalt via iDEAL.

Voor tien euro wordt je was opgehaald en schoon teruggebracht. In de toekomst komen er pick up points, waar je voor vijf euro je was kan laten doen. Strijken is ook mogelijk, maar kost vijf euro extra. De kosten variëren dus tussen de vijf en vijftien euro. Van Opstal geeft aan dat als je vandaag een bestelling plaatst, het de volgende dag klaar is. Je mag per keer voor maximaal zeven kilo aan was afleveren.

Gat in de markt

“Het idee is ontstaan tijdens mijn afstudeerstage op Aruba”, vertelt de ondernemer. “Ik zat daar op een klein kamertje en niemand had een wasmachine. We brachten onze was naar een klein winkeltje waar het voor vijf dollar gewassen werd. Eenmaal terug in Nederland vroeg ik me af of hier een markt voor was. Dat bleek zo te zijn.”

“Als je vandaag een bestelling plaatst, is je was de volgende dag klaar”

Van Opstal maakt gebruik van het Uber-model. Iedereen met een wasmachine kan wasser worden. “Op deze manier blijven de kosten laag. Ook is het bijzonder duurzaam, omdat wasmachines ten volste benut worden.”

Ondernemer Peter jr. van Opstal

Ondernemer Peter jr. van Opstal

Studenten

Het platform richt zich voornamelijk op studenten, maar ook op tweeverdieners en yuppen. Het is mogelijk om de kosten te delen met het huis, waardoor je slechts een klein bedrag kwijt bent, zegt Van Opstal. “In Tilburg zie ik veel mogelijkheden. Er zijn meerdere hogescholen, een universiteit en een levendig bedrijfsleven.”

De wasserettes ziet hij niet als concurrentie. “Wij zijn goedkoper en focussen ons op internet. We zijn meer een internetbedrijf dan wasserette.” Het platform is onderscheidend en op die manier probeert Van Opstal het verschil te maken. Het staat nog in de kinderschoenen, maar er is al een stijgende lijn te zien in het aantal bezoekers en bestellingen, zegt hij.

Tijdsaspect

Van Opstal is ervan overtuigd dat wanneer mensen de dienst een keer geprobeerd hebben, ze enthousiast worden en het vaker gaan gebruiken. “Het tijdsaspect wordt steeds belangrijker en we spelen daar goed op in. Daarnaast zijn er veel studenten zonder wasmachine. Dit biedt ze een uitkomst.”

Campus

Maar hoe leeft het op de campus? De meeste studenten zijn positief over het idee. Toch zal niet iedereen gebruik maken van de dienst. Er blijven studenten die liever zelf hun wasje blijven draaien. Een greep uit de reacties:

Anneloes Meijer, 19, Communicatie-en informatiewetenschappen

Ik ga elk weekend met mijn was naar huis. Thuis was ik niet, behalve als ik op het weekrooster sta en de vaat- en theedoeken moet doen. Dan gooi ik er weleens wat ondergoed bij. Maar ik moet ieder weekend naar huis, dus ik zal niet zo snel gebruik maken van de dienst. Tien euro is dan toch veel, als ik het ook gratis kan laten doen.

“Vind het wel een schraal uurloontje voor degene die moet wassen”

Jeroen Aben, 22, International business administration

Dat platform is een goed idee en ik zou er zeker gebruik van maken als ik te druk ben om zelf te wassen. Tien euro is ook niet duur, gezien de service die je krijgt. Voorwaarde is wel dat ik een flinke tas met was meegeef. Moet toch de kosten er een beetje uithalen.

Rutger Maas, 22, Bestuurskunde

Ik vind wassen niet erg. Heb een eigen wasmachine, dus zou niet zo snel gebruik maken van de service. Vind het wel een schraal uurloontje voor degene die moet wassen, ik zou het er niet voor over hebben.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.