Diederik Stapel een ‘buitenkansje’ voor verslavingskliniek van Bram Bakker

Diederik Stapel een ‘buitenkansje’ voor verslavingskliniek van Bram Bakker

Opmerkelijk nieuws vanochtend in de Trouw: na gedoe bij de Fontys en NHTV, krijgt voormalig hoogleraar aan de UvT Diederik Stapel wederom een kans. Hij gaat aan de slag als behandelpsycholoog bij verslavingskliniek Rodersana in Oirschot, een zorginstelling van de bekende psychiater en auteur Bram Bakker.

Dat Stapel bij Rodersana van Bram Bakker terecht komt, berust niet op toeval: de boeken van de gewezen wetenschapper worden uitgegeven via de uitgeverij van Bakker en het contact tussen de twee loopt al langer dan vandaag. Bakker: “Toen Diederik door de NHTV weer op straat werd gegooid, wond ik mij daar enorm over op. Hij is een afgestudeerd psycholoog en weet hoe het is om van het pad te raken, dus werken bij Rodersana leek mij niet meer dan logisch.”

Wereldkundig

Stapel werkt nu drie weken bij de kliniek en Bakker heeft bewust gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws: “We hebben eerst even gewacht op de eerste indrukken en ervaringen voordat we het wereldkundig zouden maken. Bovendien willen we geen rare verhalen hebben over Diederik voordat wij zelf zijn aanstelling hebben gemeld, want met een man met zo’n mediaverleden willen we helder zijn en hoop ik dat we snel kunnen ophouden over zijn verleden.”

Positief

Die eerste indrukken en ervaringen zijn volgens de psychiater ‘positief’ te noemen: “Diederik is bescheiden en past goed in ons team. Hij heeft zich aan zijn patiënten de eerste weken alleen hoeven voor te stellen met zijn voornaam en hij heeft geen bekend hoofd, dus Diederik werd in eerste instantie niet eens herkend. Nu dus wel, maar het maakt voor de patiënten niets uit. Hij doet zijn werk goed en is helemaal bij met de werkliteratuur, ondanks dat hij zijn graad in de psychologie in 1991 heeft behaald. Diederik is nog wat onzeker over zijn werk, maar dat is goed. Als hij na drie weken heel zelfverzekerd zou zijn, dan had ik het niet vertrouwd.”

Buitenkansje

Bakker vervolgt: “Diederik heeft een theoretische kennis die veel beter is dan een 23-jarige starter. Als je daar tussen moet kiezen, dan is voor mij de keus snel gemaakt. Het is niet ons beleid om een aan lager wal geraakte hoogleraar aan een baan te helpen, maar kijken per geval of ze goed bij ons team passen. Dat wil niet zeggen dat we geen jonge mensen aannemen, sterker nog: als het alleen Diederik en ik zouden zijn, dan klopt er iets niet. Maar met hem hebben we wel een buitenkansje te pakken ja.”Meer weten over Stapel, kijk in ons Stapel dossier

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.