Open your eyes: een confronterende campustentoonstelling

Open your eyes: een confronterende campustentoonstelling

Mensenhandel: het doet vooral denken aan schepen met vanuit koloniën geïmporteerde slaven in de Gouden Eeuw. Toch is mensenhandel ook vandaag de dag nog een groot probleem. Een probleem waar velen zich niet bewust van zijn. Om dit onder de aandacht te brengen is de tentoonstelling Open Your Eyes van 15 november tot 12 december te aanschouwen op onze eigen campus.

Door middel van de dertig portretten in woord en beeld wordt de diversiteit en omvang van mensenhandel bij het grote publiek onder de aandacht gebracht. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de organisatie CoMensHa, stichting OPEN MIND en INTERVICT en reist sinds 22 september door Nederland. Zo willen de organisaties een weinig besproken onderwerp onder de aandacht brengen.

Mario

Mario

Open your eyes. Een eyeopener is het zeker. Mishandeling, seksuele uitbuiting, ontvoeringen naar het buitenland. De verhalen liegen er niet om. Maar minstens zo pijnlijk is het om te lezen hoe deze mannen en vrouwen op jonge leeftijd iets ontnomen is wat ze niet meer terugkrijgen. “Het enige wat ik wil is een lieve vriend en een normaal leven.” Eigenlijk verschillen Mario en ik dus niet zoveel van elkaar. Alleen werd Mario gedwongen seks te hebben met anderen en werd hij misbruikt en uitgebuit en sta ik op een gure herfstdag naar zijn foto te staren. Voor hetzelfde geld waren de rollen omgedraaid.

Vrolijke verhalen zijn het niet. Wel relativeert het mijn tentamenstress en mijn koude handen. Of Mario daar iets mee opschiet? Waarschijnlijk niet. Toch is het op dagen als deze de moeite waard om even stil te staan bij één van deze dertig portretten. Al is het maar om je te realiseren dat je het zelf zo slecht nog niet hebt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.