Heldere boodschap TLS: beperk internationalisatie

Tilburg University streeft naar een internationaal karakter. De uitvoering ervan stuit op flink wat weerstand, zo ook tijdens de faculteitsraad van Tilburg Law School.

Een belangrijk punt was het gebrek aan wederkerigheid. De internationale studenten en docenten zouden zich wat meer aan de universiteit moeten aanpassen, in plaats van andersom, klinkt het vanuit de studentengeleding.

Overvloed aan Engels

De faculteitsraad zet vraagtekens bij de vergaande invoering van Engels aan de universiteit. Zo zou Engels niet alleen tijdens vergaderingen en formele activiteiten de voertaal zijn, maar ook bij de koffieautomaat. Dat gaat de raad te ver.

Het College van Bestuur (CvB) ziet daarnaast graag dat alle Nederlandse docenten die lesgeven aan Tilburg University, een hoog niveau van Engels beheersen. De eis is voor iedere docent gelijk. Dit schopt de raad tegen het zere been, aangezien er veel niveauverschil bestaat tussen docenten. Het zou eerlijker zijn als de eis variabel was. De internationale docenten die hier lesgeven, hoeven slechts Nederlands niveau 1 te beheersen, wat weinig voorstelt.

Kwaliteit Nederlands

Erik-Jan Broers, rechtendocent aan Tilburg University, ziet dat we verengelsen. De gevolgen uiten zich in slecht geschreven masterthesissen en tentamens vol spelfouten. Hij merkt op dat er studenten zijn die perfect Engels spreken, maar de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. “Het is schrikbarend slecht”.

Docenten moeten daarnaast lesgeven in het Engels, omdat er vaak internationale studenten in de collegezaal zitten. Logisch, maar komt de interactie en discussie tijdens college niet altijd ten goede, vindt Michael Theuns, lid van de faculteitsraad. Hij zegt dat we het Engelse niveau van onze studenten overschatten. “Als zij moeten discussiëren over ingewikkelde materie, haken ze af. Internationale studenten zwijgen ook. Het internationaliseren zorgt op dit aspect voor afbraak van onderwijskwaliteit.”

Er waren flink wat kanttekeningen, maar niemand is tegen de internationalisering. De aangedragen standpunten worden meegenomen naar de eerstvolgende universiteitsraad.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.