Vijf fasen van tentamenstress

De tentamens komen er weer aan. Verstandige studenten hoeven zich hier geen zorgen over te maken: zij hebben al hun leeswerk bijgehouden en gemarkeerd, hebben aantekeningen opgeslagen in kleur gecodeerde mapjes en liggen op schema voor al hun assignments, zodat ze straks tijd hebben om te leren. Deze studenten laveren moeiteloos door hun tentamenweek alsof ze geboren waren om hun vergaarde kennis op papiertjes neer te krassen, en verlaten lachend de tentamenzaal.

De minder verstandige studenten hebben een beduidend andere ervaring tijdens tentamenweken. Hun tentamenweken zitten vol stress, angst en zelfhaat over hun slechte planning. Na twee jaar observatie heb ik geconcludeerd dat studenten hun tentamenweek in 5 fasen doormaken. Ik onthul deze vijf fasen om de niet-verstandige studenten die dit lezen een idee te geven van hoe hun gemiddelde tentamenervaring eruit ziet.

De theorie is op geen enkele manier gebaseerd op de 5 fasen van rouw. Enige overeenkomst is pure toeval.

1. Ontkenning

De eerste dag van de tentamenweek ziet de student het nog wel zitten. Ja, hij is laat begonnen en ja, hij heeft pakweg twee dagen per vak om het te leren, maar het was geen moeilijke stof en hij zit toch niet voor niets op de universiteit? De student loopt blissfully unaware in zijn eigen ontkenning de collegezaal binnen. Alles komt goed!

2. Onderhandelen

De vragen en termen lijken toch allemaal minder bekend dan de student had gehoopt. De student begint te twijfelen, maar bedenkt vervolgens dat tentamen wel érg moeilijk is en de norm vast zal worden versoepeld. Hij weet trouwens ook zeker dat die ene vraag niet in de theorie was behandeld, dus die telt al niet mee. En inzichtkennis is sowieso veel belangrijker dan die letterlijke vragen, en hij heeft toch zeker wel inzicht? Trouwens, zijn paper was ook best wel goed en daarmee kan hij compenseren toch? Toch?!

3. Woede

Wat is dit überhaupt voor een stom tentamen? Dingen uit je hoofd leren is toch ook echt zóó basisschool, of van toen de wereld zo kansloos was dat je niet gewoon alles online op kon zoeken. Alsof je in de echte wereld nog dingen uit je hoofd moet weten. De student schrijft mentaal al een klaagbrief naar het hoofd van de universiteit over de onduidelijke opzet van het hele vak en trouwens ook over die vervelende persoon die de hele tijd met zijn pen zit te tikken op de tafel voor hem. Stomme onzin…

4. Depressie

De student staart naar zijn lege papier en voelt dezelfde leegte in zijn hart. Het is hopeloos. Dit wordt niks. De rest van zijn studie ook niet trouwens hoor. Hij kan net zo goed nu de collegezaal uitlopen en bij een uitzendbureau gaan solliciteren als schoonmaker. Die mensen hebben het maar makkelijk. Die hoeven geen tentamens te maken. Hij bedenkt een mentaal plan om thuis whisky met roomijs te mixen. De andere tentamens worden toch al niks.

5. Acceptatie

Ach ja… Er is altijd nog het hertentamen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.