Ambiance: abstract theater door de ogen van een kunstbarbaar

Ambiance: abstract theater door de ogen van een kunstbarbaar

Van 2 tot en met 4 december vindt de zeventiende editie van het theaterfestival van studententheater De Koffer plaats. Drie verschillende voorstellingen zullen gedurende dit weekend driemaal uitgevoerd worden, met dus een totaal van twaalf uitvoeringen. Voor ieder wat wils! Op de regenachtige vrijdagmiddag reisde ik af naar Theater Nieuwe Vorst om Ambiance, geregisseerd door Judith Bruynzeels en Lisa Ruskus, te aanschouwen.

Ik moet zeggen dat de meer experimentele kunsten niet mijn voorkeur hebben. Ik vind het fijn om dingen te kunnen plaatsen, betekenis ergens aan te kunnen koppelen. Het abstracte Ambiance was dan ook een interessante ervaring. Meteen als ik de zaal binnenloop bekruipt een gevoel van ongemak mij. De banken in de zaal zijn bezet door de vijf actrices, waardoor het publiek ongemakkelijk en op elkaar gedrongen voor ze moet blijven staan. “Niet aankijken!” hoor ik mezelf denken, “Dan zien ze meteen dat je er geen verstand van hebt.” En dus verwikkel ik mijzelf in een staarwedstrijd met mijn schoenen.

Na wat voelt als een eeuwigheid begeven de actrices zich naar het podium. Ik houd mijn gezicht strak, om de schijn niet te verbreken. Ik doe alsof ik de boodschap achter de vijf rondrennende, lichtgevende meisjes helemaal begrijp. Ik lach ongemakkelijk mee wanneer de mensen naast mij lachen om een grap die mij blijkbaar volledig ontgaan is.

Even zink ik weg in mijn ongemakkelijkheid en raak ik gefrustreerd om het feit dat ik dit abstracte theater niet kan plaatsen. Maar dan vang ik een glimp op van één van de mensen naast mij. Ogen vol verwondering en vermaak. Ik kijk naar de actrices en zie hoe hun gehele lichaamstaal puur genot uitstraalt. De boodschap van Ambiance mag mij dan wel ontgaan zijn, maar iedereen om mij heen lijkt de tijd van zijn leven te hebben.

Misschien is het als liefhebber van de abstracte kunst dus toch niet zo’n gek idee om één van de twee resterende uitvoeringen van Ambiance bij te wonen. Ben je net als ik meer van een duidelijke boodschap? Trek jezelf dan uit de boeken en bezoek een van de andere twee voorstellingen.

Klik hier voor meer informatie, kaartjes en een overzicht van het programma.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.