Scheren van schaamhaar vergroot de kans op soa

Scharrelaars opgelet! Het wordt misschien toch tijd het haar ‘down under’ eens wat langer te laten staan. De Volkskrant meldt dat een een Amerikaans onderzoek suggereert  dat de kans op een soa tot wel 80% hoger ligt bij mensen die hun schaamhaar regelmatig scheren. Voor dit onderzoek zijn ruim 7.500 mannen en vrouwen ondervraagd.

Vooral mensen die het regelmatig volledig glad scheren lopen een verhoogd risico. De onderzoekers denken dat dit komt doordat er bij het scheren kleine wondjes in de huid ontstaan. Door deze wondjes kunnen vervolgens infecties die via huidcontact overgedragen worden snel het lichaam binnendringen.

Tijdens deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections, werden 7.580 mensen ondervraagd. De deelnemers zijn allemaal tussen de 18 en 65 jaar oud. Tijdens het onderzoek is er onder andere gevraagd naar hun scheergewoonten, seksleven en soa-verleden. Bijna driekwart van de ondervraagden zei wel eens te scheren. 17 procent van deze groep mensen gaat minstens elf keer per jaar helemaal kaal. En ruim één op de vijf mensen werkt dagelijks hun schaamhaar bij. 13 procent van de ondervraagden zei wel eens een soa gehad te hebben.

Er is niet met zekerheid te zeggen dat de scheergewoontes de enige oorzaak zijn van deze cijfers. Tijdens het onderzoek zijn namelijk lang niet alle meespelende factoren meegenomen. Wel is er rekening gehouden met het verschil in seksuele activiteit tussen scheerders en niet-scheerders. Maar er is tijdens het onderzoek niet gekeken naar bijvoorbeeld condoomgebruik of andere verschillen tussen beide groepen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.