GeenPeil

Nog even en je krijgt bij iedere tien euro aan boodschappen een eigen politieke partij cadeau. Deze week maakte Jan Dijkgraaf bekend dat hij zich in de politiek stort als lijsttrekker van GeenPeil. Komt de naam GeenPeil u bekend voor? Dat kan. Onder deze naam verzetten Jan Roos en Thierry Baudet zich tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Ook zij hebben nu een eigen partij. Roos is partijleider van VNL en Baudet wil de harten van de Nederlanders veroveren met zijn Forum voor Democratie.

Wat gaan ze doen, al die nieuwe politieke partijen? Roos en Baudet schreeuwen om het hardst dat ze de stem van de gewone burger vertolken. Dijkgraaf ook, maar die gaat nog een stap verder. Partijprogramma, eigen ideeën? Allemaal onzin. Directe democratie, daar is het Dijkgraaf om te doen. Hij wordt de handpop van het volk. Ieder voorstel in de Tweede Kamer wordt door de leden van GeenPeil online gewikt en gewogen. Vervolgens maakt Dijkgraaf de uitslag bekend.

Vertrouwen

Politici zijn elitair en luisteren niet. Daarom is er geen vertrouwen meer in de democratie. Het is een veelgehoorde analyse, die ruim baan geeft aan rommelpartijtjes als GeenPeil en VNL die beweren echt te luisteren naar het volk. Maar klopt die analyse wel? Verschillende onderzoeken wijzen in een andere richting. Zo deed Claartje Brons aan Tilburg University onderzoek naar de politieke onvrede in Nederland.

De conclusie in haar proefschrift: burgers willen niet per se meer inspraak, ze verlangen vooral naar politieke leiders die weer moreel leiderschap tonen. Leiders die een visie hebben en die uit durven dragen. Die morele waarden boven opportunisme stellen. Of dit nu op de linkerflank of de rechterflank van de politiek is, dat maakt niet uit. De burger wil niet meer politieke partijen, maar meer leiders die je kunt vertrouwen.

Daags nadat GeenPeil werd gelanceerd, kwam het nieuws naar buiten dat Jan Dijkgraaf eerder heeft gesolliciteerd als Kamerlid voor 50 plus. Toen hij daar werd afgewezen, verkaste hij naar GeenPeil.

Dan weet je het wel. Jan Dijkgraaf, daar is geen peil op te trekken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.